Εφηβεία και ψέμα

Οι έφηβοι στη μεγαλύτερη πλειοψηφία λένε ψέματα, όπως συμβαίνει και με τα αθώα ψέματα που λένε οι μεγάλοι. Αποκρύπτουν τις πληροφορίες λέγοντας τη μισή αλήθεια για να μη δημιουργήσουν εντάσεις, ή άλλες φορές για να διασφαλίσουν τη συναισθηματική τους κατάσταση και να διαφυλάξουν την αυτονομία τους. Επίσης πολύ συχνό είναι και το ψέμα για να έχουν την επιβεβαίωση και την επικρότηση σε αυτά που λένε ότι κάνουν.

Όπως και να έχει, το ψέμα είναι μία συνηθισμένη συμπεριφορά στην εφηβεία. Τα προβλήματα όμως έρχονται όταν τα ψέματα γίνονται συστηματικά και φτάνουμε στο σημείο να μη γνωρίζουμε πότε ο έφηβος λέει την αλήθεια.

Για να αποφύγετε τα συστηματικά ψέματα, παραθέτουμε μερικές ιδέες για να τα διαχειριστείτε:

  • Επιβεβαιώστε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε ακόμα και αν έχει αποτύχει σε κάτι. Ότι και να συμβεί δε θα αλλάξει η αγάπη σας για αυτό.
  • Συζητείστε μαζί του τις συνέπειες ενός ψέματος. Ρωτήστε το αν έχει αναλογιστεί ότι μπορεί να βλάψει κάποιον με αυτή τη συμπεριφορά και πώς αισθάνεται κάθε φορά που λέει ψέματα.
  • Οι λέξεις «Εμπιστοσύνη» και «Ειλικρίνεια» πρέπει να ακούγονται συνεχώς κατά την περίοδο της εφηβείας. Πείτε στο παιδί σας «Αποκρύπτοντάς μου όλες τις πληροφορίες δε μπορώ να σε βοηθήσω. Λέγοντάς μου ψέματα θα αρχίσω να χάνω την εμπιστοσύνη μου απέναντί σου».
  • Τονίστε του πως οι συνέπειες ενός ψέματος μπορεί να είναι πιο σοβαρές από την ίδια την πράξη που προσπαθεί να αποκρύψει.

Πάντα πρέπει να συζητάμε με τον έφηβο και να προσπαθούμε να καταλάβουμε τους λόγους που έχει αυτή τη συμπεριφορά. Με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλουμε στο να σταματήσει ή έστω να μειώσει τη συχνότητα που λέει ψέματα. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι και ο ίδιος ο έφηβος θα συνειδητοποιήσει ότι λέγοντας την αλήθεια, θα αισθάνεται πολύ καλύτερα με τον εαυτό του.

efiveia.gr