Τα οφέλη του παιχνιδιού για παιδιά και ενηλίκους

Το παιχνίδι δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Είναι σημαντικό για την σωματική και πνευματική μας υγεία, όπως και ο επαρκής ύπνος, η σωστή διατροφή και η άσκηση. Παίζοντας μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε και να μετασχηματίζουμε τα αρνητικά συναισθήματα και εμπειρίες. Το παιχνίδι ενισχύει τη μάθηση, μας βοηθά να ανακουφιστούμε από το στρες, και να αναπτύξουμε συνδέσμους με άλλους ανθρώπους και τον κόσμο γύρω μας. Μπορεί, επίσης, να κάνει την δουλειά μας πιο παραγωγική και ευχάριστη.

Κάπου όμως μεταξύ παιδικής ηλικίας και ενήλικης ζωής, πολλοί από εμάς σταματάμε να παίζουμε. Η δουλειά και οι ευθύνες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας και το παιχνίδι σταδιακά «ξεχνιέται». Έτσι, συνήθως, ακόμα και όταν έχουμε κάποιο ελεύθερο χρόνο προτιμάμε να τον περάσουμε «χαζεύοντας» μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή, από ότι παίζοντας κάποιο δημιουργικό παιχνίδι που θα ενεργοποιήσει το μυαλό και την ψυχή μας. Όμως, δίνοντας στον εαυτό μας την δυνατότητα να απολαμβάνει το παιχνίδι με …τη χαρά του μικρού παιδιού, ουσιαστικά μπορούμε να συνεχίσουμε να αποκομίζουμε τα ασύγκριτα οφέλη του παιχνιδιού εφ΄ όρου ζωής.

Το παιχνίδι αναπτύσσει τις κοινωνικές μας δεξιότητες

Το παιχνίδι παίζει καταλυτικό ρόλο στην κοινωνικοποίηση μας, στην ικανότητά μας να σχετιζόμαστε με άλλους ανθρώπους και στην ποιότητα των σχέσεων μας. Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν την συνεργασία, εξερευνούν την ελευθερία και τα όρια, μαθαίνουν να αποδέχονται και να ακολουθούν από κοινού συμφωνημένους κανόνες, να δρουν ομαδικά και να επικοινωνούν -προφορικά, αλλά και με την γλώσσα του σώματος. Ως ενήλικες, μέσα από το παιχνίδι, συνεχίζουμε να εμπεδώνουμε και να βελτιώνουμε τις κοινωνικές μας δεξιότητες. Με το να μοιραζόμαστε χαρά, διασκέδαση και κοινούς στόχους, ενισχύουμε τους δεσμούς μας με άλλους ανθρώπους, και αναπτύσσουμε την ικανότητά μας για ενσυναίσθηση, εμπιστοσύνη, κατανόηση, και οικειότητα. Έρευνες καταδεικνύουν ότι το παιχνίδι λειτουργεί ως αντίδοτο στη βία. Για την ακρίβεια, άτομα που δεν έμαθαν ποτέ, ως παιδιά, να παίζουν και αποφεύγουν το παιχνίδι, είναι πιο πιθανό να επιδείξουν βίαιη συμπεριφορά και να κατακλύζονται από αισθήματα φόβου, οργής και βασανιστικού άγχους.

Το παιχνίδι καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, την προσαρμοστικότητα και την ικανότητα για μάθηση

Το παιχνίδι είναι η …βασιλική οδός για τη μάθηση. Ενισχύει τη φαντασία μας, και μας μαθαίνει να προσαρμοζόμαστε και να λύνουμε προβλήματα. Ερεθίζει την περιέργειά μας και έτσι μας οδηγεί στην ανακάλυψη και την δημιουργία. Τα …συστατικά του παιχνιδιού – περιέργεια, ανακάλυψη, καινοτομία, ρίσκο, προσπάθεια, δοκιμή και λάθος, προσποίηση, φαντασία, κοινωνική συμπεριφορά και άλλες όλο και περισσότερο πολύπλοκες προσαρμοστικές δραστηριότητες – είναι τα ίδια με τις προϋποθέσεις και τα συστατικά της μάθησης.

Το παιχνίδι μας κάνει επίμονους

Η ηθική ανταμοιβή που παίρνουμε όταν διαπρέπουμε σε ένα παιχνίδι ή μαθαίνουμε ένα νέο παιχνίδι μας μαθαίνει ότι η αντοχή και η επιμονή αξίζουν και ανταμείβονται! Έτσι μαθαίνουμε …να μην το βάζουμε κάτω, χαρακτηριστικό απαραίτητο για την υγιή και επιτυχή προσαρμογή μας στην ενήλικη ζωή.

Το παιχνίδι ενδυναμώνει και αναζωογονεί τις σχέσεις

Είτε πρόκειται για τη σχέση μεταξύ συναδέλφων, είτε για την προσωπική σχέση ενός ζευγαριού, το παιχνίδι είναι ένας από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να ενδυναμωθεί και να διατηρηθεί φρέσκια και ενδιαφέρουσα. Μέσα από το παιχνίδι αναπτύσσεται εμπιστοσύνη και οικειότητα. Η εμπιστοσύνη μας βοηθά να συνεργαζόμαστε καλύτερα με τους άλλους, να αισθανόμαστε ασφαλείς, να «ανοιγόμαστε» και να μοιραζόμαστε περισσότερες σκέψεις και συναισθήματα και να δοκιμάζουμε με μεγαλύτερη τόλμη νέες ιδέες ή εγχειρήματα. Ορισμένες φορές, μέσα από το παιχνίδι μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας και να επουλώσουμε συναισθηματικά τραύματα και πικρίες. Όταν οι ενήλικες παίζουν μαζί, αναπαράγουν τα ίδια μοντέλα συμπεριφοράς που επιδρούν θετικά στη διαμόρφωση των πεποιθήσεων και συναισθημάτων κατά την παιδική ηλικία. Οι ίδιες παιχνιδιάρικες συμπεριφορές, που είναι δείκτες ψυχικής υγείας στα παιδιά, μπορούν να οδηγήσουν σε θετικές αλλαγές και στη συμπεριφορά των ενηλίκων. Το παιχνίδι προσφέρει ένα ασφαλές και χαρούμενο περιβάλλον για να βιώσουμε τέτοιες θετικές συμπεριφορές που μπορούν να αποκαταστήσουν παλιότερα βιώματα ή …μελανά σημεία στις σχέσεις μας και να τις βελτιώσουν. Κάνοντας μία συνειδητή προσπάθεια να …βάλουμε περισσότερο χιούμορ και παιχνίδι στη ζωή μας, θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα των σχέσεων μας, με τους συναδέλφους, τους φίλους, το σύντροφο μας και τα μέλη της οικογένειας μας.

Το παιχνίδι μας μαθαίνει να …κερδίζουμε και να χάνουμε

Παίζοντας μαθαίνουμε ότι, δυστυχώς, ορισμένες φορές, χάνουμε. Αλλά, δεν πειράζει! Αυτό είναι ένα από τα πολυτιμότερα μαθήματα της ζωής. Μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουμε να εκτιμούμε τις ικανότητες, τις δυνάμεις και τα όρια μας, καθώς και αυτά των άλλων, συμπαικτών και αντιπάλων μας, μαθαίνουμε να εκτιμούμε και να επιβραβεύουμε μία καλή προσπάθεια ή απόδοση και να …συγχωρούμε μία «κακή». Νιώθουμε τη χαρά της νίκης και την απογοήτευση της ήττας, αλλά –το κυριότερο- μαθαίνουμε ότι αυτά στη ζωή, όπως και στο παιχνίδι, εναλλάσσονται. Κανένας δεν κερδίζει, αλλά και δεν χάνει, πάντα. Τέλος, μαθαίνουμε να παίζουμε απλά για τη χαρά του παιχνιδιού και της επαφής με τους άλλους ανθρώπους, ανεξάρτητα από νικητές και ηττημένους. Ακόμα, και ως ενήλικες όταν το παιδί μας …μας κατατροπώνει στο scrabble ή στο μπάσκετ, είναι ένα από τα καλύτερα μαθήματα της ζωής!

Πηγή: PsychologyNow.gr
Όλγα Ψωμιάδη
Ψυχοθεραπεύτρια – Σύμβουλος Οικογένειας