Χάντμπολ ή Χειροσφαίριση: Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Το χάντμπολ ή χειροσφαίριση είναι ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα στον κόσμο και έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα. Είναι ομαδικό άθλημα, το οποίο παίζεται από άνδρες και γυναίκες και εντάχθηκε στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων το 1972. Διαθέτει στοιχεία από όλα τα ομαδικά αθλήματα, κυρίως όμως ταιριάζει με το ποδόσφαιρο, με τη διαφορά ότι το χάντμπολ παίζεται με τα χέρια. Το πλεονέκτημά του είναι ότι μπορεί να παιχτεί σε κλειστό γήπεδο (40μ Χ 20μ), σε ανοιχτό, σε γρασίδι και γενικά σε οποιοδήποτε ανοιχτό χώρο με επίπεδο έδαφος.

Οι παίκτες από κάθε ομάδα είναι επτά. Ο τερματοφύλακας αναγνωρίζεται εύκολα γιατί φορά διαφορετική στολή. Ο αγώνας χωρίζεται σε δύο ημίχρονα, από τα οποία το καθένα διαρκεί 30 λεπτά. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχει μία διακοπή δεκαπέντε λεπτών. Υπάρχουν δύο διαιτητές, ένας γραμματέας και ένας χρονομέτρης.
Η μπάλα που χρησιμοποιείται στο άθλημα είναι κατασκευασμένη από δέρμα και η περίμετρός της διαφέρει στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Έτσι, για τους άνδρες ορίστηκε σε 58-60 εκατοστά, ενώ για τις γυναίκες σε 54-56 εκατοστά. Για να υπάρχει καλύτερη επαφή, επαλείφουν τις άκρες των δακτύλων τους με ειδική κόλλα. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να επιτευχθούν τέρματα, με νικήτρια ομάδα να είναι εκείνη που πετυχαίνει τα πιο πολλά από αυτά.

Πως παίζεται

Παίζεται με την αποκλειστική χρήση των χεριών και όταν πιάνει τη μπάλα ο παίκτης κάνει τρία βήματα. Οι παίκτες που πραγματοποιούν επίθεση δεν επιτρέπεται να κρατήσουν τη μπάλα για χρόνο μεγαλύτερο των 3 δευτερολέπτων χωρίς να πασάρουν, να σουτάρουν ή να κάνουν ντρίμπλα. Στη διάρκεια του αγώνα μπορεί να γίνουν απεριόριστες αλλαγές μεταξύ των παικτών ή παικτριών. Το χρονικό όριο μιας επίθεσης δεν ξεπερνάει τα 30 δεύτερα κατά μέσο όρο. Αν η μπάλα χτυπήσει σε οποιοδήποτε σημείο κάτω από το γόνατο τότε είναι «πόδια» και η μπάλα πάει στον αντίπαλο ο οποίος εκτελεί ελεύθερη βολή.

Υπάρχουν φάουλ;

Κάθε σωματική επαφή είναι φάουλ και σε κάθε αντικανονικό φάουλ επιβάλετε ποινή. Εκτελείται από το σημείο που έγινε η παράβαση μόνο με πάσα μέσα σε τρία δευτερόλεπτα και οι αντίπαλοι πρέπει να στέκονται τρία μέτρα μακριά από τον παίκτη που εκτελεί το φάουλ.

Υπάρχουν άουτ ή ισοπαλία ή παράταση ή πέναλτι;

Άουτ είναι όταν η μπάλα βγει από τις διαχωριστικές γραμμές του γηπέδου και τη μπάλα την επαναφέρει η αντίπαλη ομάδα. Στην ισοπαλία οι ομάδες μοιράζονται από έναν βαθμό και ο νικητής επιβραβεύεται με δύο βαθμούς. Παράταση υπάρχει μόνο στις περιπτώσεις που επιβάλλεται από τον θεσμό για να υπάρχει συνέχεια. Στο πέναλτι η γραμμή των 7 μέτρων είναι το σημείο ποινής του πέναλτι.

Υπάρχουν και κάρτες, κίτρινες και κόκκινες;

Αν ένας παίκτης κάνει ένα σκληρό μαρκάρισμα τιμωρείται με κίτρινη κάρτα. Αν το επαναλάβει αποβάλλεται για δύο λεπτά. Αν στο ίδιο παιχνίδι ένας παίκτης τιμωρηθεί τρεις φορές με δίλεπτη αποβολή αποβάλλεται οριστικά, μόνο απ` αυτόν τον αγώνα με κόκκινη κάρτα. Σε εξαιρετικές βίαιες περιπτώσεις υπάρχει κι η απ’ ευθείας κόκκινη.

Πως μπορείς να κόψεις τον αντίπαλο;

Μόνο με το σώμα σου μπορείς να τον εμποδίσεις. Δε μπορείς να τον πιάσεις με τα χέρια σου ή να του βάλεις… τρικλοποδιά. Μπορείς όμως να μπλοκάρεις ένα σουτ, να κλέψεις τη μπάλα, αλλά δεν μπορείς να χτυπήσεις τη μπάλα όταν την έχει στα χέρια του ο αντίπαλος.

Πόσο μπορεί να απομακρυνθεί ο τερματοφύλακας από την περιοχή του;

Ο τερματοφύλακας εκτείνεται σε απόσταση 6 μέτρων μπροστά από την περιοχή του και δεν έχει δικαίωμα να εισχωρήσει κανείς άλλος χαντμπολίστας. Αν ο τερματοφύλακας διώξει τη μπάλα δεν έχουμε κόρνερ όπως στο ποδόσφαιρο, αλλά άουτ, λόγω επιβράβευσης της επέμβασής του.

Το χάντμπολ είναι ένα δύσκολο άθλημα τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, με απίστευτη ένταση και δυναμισμό και για αυτό είναι ένα συναρπαστικό και ελκυστικό παιχνίδι! Προωθεί διαφορετικές τακτικές και στρατηγικές χωρίς να είναι μονότονο και προβλέψιμο. Είναι ένα δυναμικό, γρήγορο και διασκεδαστικό άθλημα. Με το χάντμπολ αποκτάς ομαδικό πνεύμα, γιατί πρέπει όλη η ομάδα να ενεργεί από κοινού και οι αποφάσεις να παίρνονται σε κλάσματα δευτερολέπτου. Αυξάνει την αντίληψη του παίκτη και απαιτεί όχι μόνο να τρέχει μέσα στο γήπεδο, αλλά και να σκέφτεται γρήγορα και σωστά.