Η πρώτη ερωτική σχέση του εφήβου

Οι έφηβοι συνήθως αισθάνονται ευτυχισμένοι όταν είναι ερωτευμένοι. Είναι η πιο όμορφη φάση της ζωής τους και όλα μοιάζουν παραμυθένια. Ο ερωτευμένος έφηβος νιώθει σα βασιλιάς όσο όλα πάνε καλά και σα ζητιάνος αν το ταίρι του παραμελήσει τη σχέση ή αν υπάρξει κάποια παρεξήγηση. Οι νεαροί και οι νεαρές τροφοδοτούνται από τη σχέση τους με τεράστια ορμή για τη ζωή και αισθάνονται πως έχουν τη δύναμη να επιτύχουν τα πάντα.
Οι ερωτικές σχέσεις λειτουργούν στην εφηβεία συχνά με πολύ κτητικό και απόλυτο τρόπο.

Προσπαθήστε να δείξετε από νωρίς κυρίως με το παράδειγμα σας αλλά και μέσα από συζητήσεις, πόσο σημαντικό είναι ο καθένας μέσα στη σχέση να διατηρεί την αυτονομία του και να αποδέχεται τη διαφορετικότητα του άλλου.

Σε κάποιες περιπτώσεις πιθανόν τα αισθήματα να μην είναι αμοιβαία ή να μην είναι εξίσου ισχυρά και από την άλλη πλευρά. Ίσως ο ένας από τους δυο εκμεταλλεύεται την αδυναμία του άλλου και τον χειραγωγεί συστηματικά . Αν το δικό σας παιδί «κάνει τον άλλον ότι θέλει», αναρωτηθείτε για ποιο λόγο λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Το ίδιο ισχύει και αν το πρόβλημα είναι αντίστροφο, όταν δηλαδή το παιδί σας είναι εκείνο που φέρεται άβουλα. Διερευνήστε διακριτικά τους λόγους και προσπαθήστε να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή του. Συνήθως τα παιδιά που δέχονται υποτιμητικές συμπεριφορές είναι εκείνα που νιώθουν ότι δεν αξίζουν.

Η σεξουαλική σχέση καλό είναι να προχωρά μόνο όταν το θέλουν και οι δύο. Το παιδί πρέπει να γνωρίζει τα όρια του, να τα θέτει αλλά και να σέβεται όποιο όριο του θέτει ο σύντροφός του.

Βοηθήστε τον έφηβο να δεχθεί πως, αν το αγόρι ή το κορίτσι του δε θέλει να ολοκληρώσει ερωτικά τη σχέση τους, πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία του, όσο δύσκολο κι αν του είναι.

Αν έχει αμφιβολίες για το κατά πόσο πρέπει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της ερωτικής σχέσης, ας αναρωτηθεί αν πραγματικά νιώθει έλξη για το ταίρι του ή αν σκέφτεται να ολοκληρώσει τις σχέσεις μαζί του/της μόνο και μόνο επειδή δέχεται πίεση και αισθάνεται ότι ίσως τον/τη χάσει. Αυτό όμως είναι πέρα ως πέρα λάθος.

Επίσης πιθανόν να θέλει να ολοκληρώσει επειδή θεωρεί ότι έχουν κάνει το ίδιο οι περισσότεροι συνομήλικοι του/της. Σε αυτή την περίπτωση, εξηγήστε στο παιδί σας ότι αγόρια και κορίτσια πιστεύουν πως το 90% των «άλλων» έχουν ήδη κάνει έρωτα , ενώ στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Ο μύθος όμως ότι «οι περισσότεροι το έχουν κάνει» οδηγεί πολλά κορίτσια και αγόρια σε πράξεις μίμησης προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί.

Καμιά φορά οι έφηβοι, αγόρια και κυρίως κορίτσια, «μπλέκουν» με μεγαλύτερα παιδιά , αλλά το κρύβουν. Οι μεγάλες διαφορές ηλικίας μπορεί να αποτελέσουν πηγή προβλημάτων, γιατί ο ωριμότερος μπορεί εύκολα να κατευθύνει και να χειραγωγήσει το μικρότερο έφηβο.

Αν το παιδί σας δε θέλει να μιλήσει για την ερωτική του ζωή, σεβαστείτε το.

News.gr
Καππάτου Αλεξάνδρα
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος
Συγγραφέας