ΣΑΪΤΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
στο Ηράκλειο Κρήτης
Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού (ΚΔΑΠ) ΣΑΪΤΑ δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2023, στο Ηράκλειο Κρήτης. Βρίσκεται στον 1ο όροφο του αθλητικού κέντρου Lido Soccer, σε ένα καταπράσινο χώρο.
Σκοπός του είναι να προσφέρει σε παιδιά δημοτικού τη δυνατότητα να εκφράσουν την δημιουργικότητά τους, να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να αθληθούν και να διασκεδάσουν σε ένα φιλόξενο, δεκτικό και ασφαλές περιβάλλον.
Λειτουργεί όλο το έτος και δέχεται παιδιά είτε εντελώς δωρεάν με voucher, είτε ιδιώτες που επιλέγουν μεμονωμένες δραστηριότητες ή συνολική βάρδια.
Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) αποσκοπούν:
- Στην παραμονή για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας πέραν του σχολικού ωραρίου σε ένα περιβάλλον ευχάριστο και δημιουργικό που θα ανοίγει νέους ορίζοντες για κάθε παιδί μέσα από το παιχνίδι, το τραγούδι, τη ζωγραφική, τη μουσική, τη συζήτηση.
- Στη σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου του παιδιού
- Στην παροχή κινήτρων και ευκαιριών στο κάθε παιδί.
- Στην παροχή ουσιαστικής βοήθειας στην οικογένεια του παιδιού και κυρίως στην εργαζόμενη μητέρα
Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) ΣΑΪΤΑ δέχεται παιδιά ηλικίας 5-12 χρόνων. Στις μονάδες αυτές μπορούν να απασχολούνται και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα.
Σκοπός των ΚΔΑΠ είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών, για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας, εκτός σχολικού ωραρίου, η σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με ατομική ή οργανωμένη δραστηριότητα ή μέσα από οργανωμένες ομάδες εργαστηρίων, καθώς και η εξυπηρέτηση των γονιών.
Το πρόγραμμα του ΚΔΑΠ ΣΑΪΤΑ παρέχει στα παιδιά ευκαιρίες για ψυχαγωγία και συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή. Βάσει αυτής της αρχής μπορούμε να ορίσουμε τέσσερις (4) παιδαγωγικούς στόχους.
- Τη διασφάλιση του σεβασμού της ατομικότητας του κάθε παιδιού.
- Την ενεργοποίηση της δημιουργικότητας των παιδιών.
- Την ανάπτυξη της κοινωνικότητας των παιδιών.
- Την ανάπτυξη της αισθητικής των παιδιών.
Το πρόγραμμα των δημιουργικών δραστηριοτήτων μπορεί να διαχωριστεί σε:
α) πρόγραμμα ελεύθερης ατομικής δημιουργικής απασχόλησης και
β) πρόγραμμα ομαδικών δραστηριοτήτων
Στις δράσεις της ελεύθερης ατομικής δημιουργικής απασχόλησης περιλαμβάνονται, η ζωγραφική, οι κατασκευές, η υφαντική, το διάβασμα εξωσχολικών βιβλίων, η μουσική, ο χορός κλπ. Δύναται πολλές φορές να σχηματίζουν αυθόρμητα μικρές ομάδες γύρω από ένα παιχνίδι ή δραστηριότητα. Τέτοιες δράσεις θα μπορούσαν να είναι το αυτοσχέδιο θεατρικό παιχνίδι ή τα παιχνίδια ρόλων, τα επιτραπέζια παιχνίδια, τα παιχνίδια συζητήσεων κλπ. Αυτό το είδος προγράμματος αποτελεί το σκελετό του τρόπου λειτουργίας των ΚΔΑΠ. Κάποια στιγμή όμως τα παιδιά χάνουν το ενδιαφέρον τους και το πρόγραμμα πρέπει να αναπροσαρμοστεί, να εμπλουτιστεί με νέες δραστηριότητες και νέα ερεθίσματα.
Στις ομαδικές καλλιτεχνικές δραστηριότητες σημαντικός είναι ο ρόλος του εμψυχωτή. Πρέπει να δώσει στα παιδιά ερεθίσματα που κεντρίζουν τη φαντασία και τη διάθεση τους για δημιουργία. Πρέπει να παρουσιάζει νέες, άγνωστες και εντυπωσιακές τεχνικές, πρωτότυπα υλικά και νέες εκφραστικές δυνατότητες. Οι ομαδικές δραστηριότητες καλλιεργούν και αναπτύσσουν την κοινωνικότητα και τη συνεργασία των παιδιών.
Τέτοιες δραστηριότητες είναι το θεατρικό παιχνίδι, η χρήση μουσικών οργάνων, η ομαδική ζωγραφική, η ομαδική συγγραφή π.χ. μιας εφημερίδας ή μιας ιστορίας, η συνεργατική ρομποτική, το κολάζ, τα ομαδικά παιχνίδια, οι χοροί κλπ.
Οι δράσεις θα πρέπει να συνδυάζουν ποικίλες ομαδικές δραστηριότητες. Το θέμα που επιλέγεται θα πρέπει να καλύπτεται διαδοχικά από διάφορες μορφές τέχνης και να δημιουργείται μεγάλη ποικιλία δράσεων και αντικειμένων ενασχόλησης.
Έτσι γύρω από μια συγκεκριμένη θεματολογία μπορούν να αναπτυχθούν ποικίλες δραστηριότητες, όπως μουσικοκινητικές, εικαστικές, κατασκευαστικές, λόγου κλπ.
Τέλος, μέσο έκφρασης δημιουργικότητας των παιδιών πλέον θα πρέπει να λογίζεται και η τεχνολογία, όπου μέσα από διάφορες εφαρμογές της (όπως π.χ. η ρομποτική και ο προγραμματισμός) τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν, να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες και να αντιληφθούν καλύτερα πως λειτουργεί ο σύγχρονος κόσμος.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ΚΔΑΠ ΣΑΪΤΑ στο τηλέφωνο 2810 310618 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις info@kdapsaita.gr και kdapsaita@gmail.com. Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Καλουδιώτη Μαρία (6944 786527)
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΚΔΑΠ για περισσότερες πληροφορίες.
www.kdapsaita.gr
Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλέφωνα
Σταθερό: 2810310618Κινητό (Καλουδιώτη Μαρία): 6944786527