Πως να βοηθήσετε το παιδί στις σχέσεις του με τα άλλα παιδιά

Κάθε παιδί, ανάλογα με το χαρακτήρα και την προσωπικότητά του προσεγγίζει διαφορετικά τους συνομηλίκους του. Υπάρχουν παιδιά που πλησιάζουν άμεσα ένα άλλο παιδί και του ζητούν να γίνουν φίλοι. Άλλα προτιμούν να επικοινωνούν μέσα από την ανταλλαγή ενός παιχνιδιού και τέλος, υπάρχουν και εκείνα που στέκονται και περιμένουν κάποιο άλλο παιδί να αντιληφθεί την παρουσία τους και να τα πλησιάσει. Είναι διαθέσιμα να μιλήσουν, να παίξουν και να κάνουν φίλους, όμως τα ίδια δεν παίρνουν την ανάλογη πρωτοβουλία.

  • Να ενθαρρύνετε από νωρίς το παιδί να δημιουργεί φίλους και να καλλιεργείτε τις προϋποθέσεις γι’ αυτό.
  • Να επιδιώκετε να συναντά τους φίλους του σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Να σέβεστε το χαρακτήρα του παιδιού σας και τις ιδιαιτερότητές του, να μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά που ίσως είναι πιο κοινωνικά, ούτε να το πιέζετε να πλησιάζει τα παιδιά, αν το ίδιο δεν αισθάνεται ότι είναι έτοιμο.
  • Αν αντιμετωπίζει δυσκολίες με τις φιλίες του, να προσπαθείτε να καταλάβετε τι μπορεί να ευθύνεται γι’ αυτό.
  • Θα βοηθούσε να προσκαλούσατε αρχικά στο σπίτι σας κάποιο παιδάκι, γιατί είναι πιο εύκολο να ξεκινήσει να κάνει φίλους μέσα στο ίδιο του το σπίτι, όπου νιώθει πιο ασφαλές. Αργότερα μπορεί να ανταλλάσσει επισκέψεις με τους φίλους του.
  • Να ακούτε προσεκτικά τα παράπονα του παιδιού για το φίλο του. Δε χρειάζεται να μεγαλοποιείτε καταστάσεις, όμως η στήριξή σας θα είναι πολύτιμη είτε επιλυθεί η διαφωνία είτε όχι.
  • Να παρεμβαίνετε μόνον όταν είναι πραγματικά ανάγκη και να αποφεύγετε να εκφέρετε κρίσεις για το ποιος έχει δίκιο ή άδικο, το παιδί είναι σε θέση να λύσει μόνο τις διαφορές του.
  • Ακόμα και αν έχει αδέλφια, να παροτρύνετε το παιδί να αναπτύξει προσωπικές φιλίες με άλλα παιδιά. Είναι βέβαιο ότι ο αδελφός είναι ένας σύντροφος στο παιχνίδι, να θυμάστε όμως ότι τα αδέλφια είναι υποχρεωμένα να μοιράζονται το καθετί, κυρίως την προσοχή και την αγάπη των γονιών. Αυτό συχνά λειτουργεί ως εμπόδιο στη δημιουργία μιας αληθινά ελεύθερης σχέσης.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι αποτελείτε πρότυπο στο παιδί σας. Αν εσείς έχετε φίλους και δείχνετε χαρούμενοι όταν τους συναντάτε είναι βέβαιο ότι δίνετε θετικό παράδειγμα και στο παιδί σας.

Καππάτου Αλεξάνδρα
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος
Συγγραφέας
www.akappatou.gr