Πώς να προφυλάξουμε το παιδί μας από πιθανούς κινδύνους

Αγαπάμε τα παιδιά μας, θέλουμε να τα προστατέψουμε από καθετί που θα τα βλάψει. Θέλουμε σίγουρα το καλύτερο για αυτά. Ανησυχώντας να μην κάνουν λάθη που μπορεί να κάναμε εμείς στο παρελθόν πολλές φορές τα συμβουλεύουμε ενώ μπορεί να μην το ζήτησαν ή να μην το ήθελαν. Το να παρέχουμε καθοδήγηση και συμβουλή για τα πάντα κάποιες φορές μπορεί να απορριφθεί από τα παιδιά μας. Η καθημερινή καθοδήγηση μπορεί να τα κάνει ανασφαλή επειδή αναζητούν από τους μεγαλύτερους βοήθεια, σταματούν να σκέφτονται για τον εαυτό τους, και επομένως να πιστεύουν σε αυτόν. Όλοι μας ξέρουμε ότι δε μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας από όλα τα εμπόδια και τους κινδύνους που υπάρχουν. Σίγουρα δε μπορούμε να είμαστε γύρω τους σε όλη τους τη ζωή ούτε να προβλέψουμε πιθανές παγίδες.

Η δουλειά μας ως γονείς δεν είναι απλά να προστατεύουμε τα παιδιά μας. Δουλειά μας είναι και να τα προετοιμάζουμε κατάλληλα για τη ζωή. Τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν να προστατεύουν τον εαυτό τους και για να το κάνουν χρειάζεται να βιώσουν ξανά και ξανά την εμπειρία να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις, να κάνουν λάθη ή να απογοητεύονται και να τα ξεπερνούν. Χρειάζεται να βιώσουν τον κόσμο από μόνα τους ώστε να μάθουν και να ωριμάσουν. Καθώς πιθανότατα έχουμε μεγαλώσει πολλοί από εμάς με το «ΜΗ» και το «ΠΡΟΣΕΧΕ» έχουμε δει τις πιθανές επιδράσεις μιας τέτοιας στάσης των γονιών απέναντι μας.

Παρακάτω ακολουθούν οι τρεις πιο σημαντικοί κανόνες για να μπορέσουμε να προφυλάξουμε το παιδί μας από τους κινδύνους:

  1. Διδάξτε στα παιδιά κατάλληλους τρόπους διαχείρισης μιας δύσκολης κατάστασης. Το να μάθουμε στα παιδιά ποιες είναι οι σωστές συμπεριφορές ενός ενηλίκου απέναντι τους αλλά και σε ποιους ανθρώπους μπορεί να απευθύνονται όταν κινδυνεύουν εκείνη τη στιγμή είναι το πιο σημαντικό μέτρο πρόληψης μιας πιθανής δυσάρεστης κατάστασης.
  2. Σταματήστε να δημιουργείτε πρώτα εσείς στο μυαλό σας τα χειρότερα σενάρια. Στη συνέχεια σταματήστε να μεταδίδετε στα παιδιά. Αν ένα παιδί είναι τρομοκρατημένο, είναι πολύ πιθανό να διατηρήσει και να γενικεύσει το άγχος προς παρόμοιες καταστάσεις με κόστος να μη διαχειριστεί έναν πιθανό μελλοντικό κίνδυνο με ψυχραιμία.
  3. Μείνετε κοντά στα παιδιά σας, δείξτε τους ότι ενδιαφέρεστε για αυτά και μην επιμένετε να τα συμβουλεύετε χωρίς να ακούτε και τη δική τους πλευρά. Ένα παιδί ακούει πιο εύκολα όταν γνωρίζει ότι κάνει διάλογο με τον γονέα του παρά μονόλογο. Αφιερώστε χρόνο να δείτε πως το ίδιο βλέπει τις καταστάσεις και συζητήστε για πιθανές λύσεις.

Το να δίνουμε ελευθερία στο παιδί μας μπορεί να μας φοβίζει αλλά είναι ο μόνος τρόπος να μπορεί το ίδιο να πιστεύει στον εαυτό του ώστε να αντιμετωπίσει μελλοντικές προκλήσεις. Το ρίσκο είναι μέρος της ζωής.

Γράφει στο efiveia.gr
Σταυρούλα Γεωργακοπούλου
Ψυχολόγος