Πρώτη μέρα στο σχολείο: πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας

Το παιδί σας μεγάλωσε και ήρθε η ώρα να πάρει το ρόλο του μαθητή αρχίζοντας το σχολείο και σηματοδοτώντας έτσι μια νέα αρχή για όλη την οικογένεια. Το γεγονός αυτό σας πλημμυρίζει με πολλά και αντιφατικά συναισθήματα. Απολύτως φυσιολογικά νιώθετε χαρά, υπερηφάνεια, άγχος, φόβο, τύψεις και προσπαθείτε να προσαρμοστείτε στις αλλαγές που θα προκύψουν στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Τι μπορείτε να κάνετε, επομένως, για να προετοιμάσετε το παιδί αλλά και όλη την οικογένεια για την έναρξη της σχολικής ζωής;

Διαχειριστείτε τα δικά σας συναισθήματα

Το πρώτο πράγμα που καλείστε να κάνετε είναι να διαχειριστείτε τα δικά σας συναισθήματα. Είναι φυσιολογικό να αγχώνεστε για το αν θα τα καταφέρει, να νιώθετε φόβο ότι μπορεί να ταλαιπωρηθεί, τύψεις ότι το πιέζετε να κάνει κάτι που δε θέλει αλλά και uπερηφάνια που το παιδί σας μεγάλωσε και πηγαίνει πλέον σχολείο. Καλό είναι να προσπαθήσετε να μην φορτίζετε περισσότερο συναισθηματικά απ΄ότι πρέπει την είσοδο του παιδιού στο σχολείο. Είναι ένα μεταβατικό στάδιο που έχει να του προσφέρει πολλά και θα το βοηθήσει να μεγαλώσει και να εξελιχθεί σε μια υγιή προσωπικότητα. Εκεί θα αναπτύξει τις πρώτες του φιλίες, τις οποίες θα έχει επιλέξει το ίδιο, θα ανεξαρτητοποιηθεί, θα μάθει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να φροντίζει τον εαυτό του, να υπακούει σε κανόνες, να μαθαίνει νέα πράγματα και εν τέλει να περνάει καλά εκμεταλλευόμενο όλα τα νέα ερεθίσματα που θα έχει στη διάθεση του. Όσο και αν φαίνεται ότι στην αρχή υποφέρει, μακροπρόθεσμα το σχολείο έχει να του προσφέρει πάρα πολλά. Άλλωστε καμία αλλαγή δεν έρχεται χωρίς δυσκολίες.

Πώς να προετοιμάσετε το παιδί;

Κάποια παιδιά προσαρμόζονται πολύ εύκολα στο σχολείο από την πρώτη κιόλας μέρα, ενώ κάποια άλλα χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο, ο οποίος μπορεί να κυμαίνεται από μέρες ως και μήνες. Όπως και να έχει εσείς φροντίστε να έχετε προετοιμάσει κατάλληλα το παιδί σας. Τι μπορείτε να κάνετε;

  • Ενημερώστε το ότι θα πάει σχολείο και εξηγήστε του τι θα κάνει εκεί. Πηγαίνετε το να δει το κτήριο εξωτερικά και αν υπάρχει η δυνατότητα ξεναγήστε το και στο εσωτερικό του σχολείου.
  • Αφήστε το να διαλέξει την τσάντα του, το παγουρίνο του, τα μπολάκι του φαγητού και άλλα χρήσιμα πράγματα που θα παίρνει μαζί του.
  • Ρωτήστε το τι σκέφτεται, αν φοβάται, αν έχει κάποια απορία. Επαναλάβετε την ίδια συζήτηση ξανά, ώστε να σιγουρευτείτε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι.
  • Διδάξτε του πώς να διεκδικεί τις ανάγκες του όταν χρειάζεται και σε ποιον να απευθύνεται για βοήθεια.
  • Ζωγραφίστε μαζί του τη ζωή στο σχολείο ή παίξτε με τις κούκλες εναλλάσσοντας ρόλους από τη σχολική ζωή. Τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους λεκτικά και το συμβολικό παιχνίδι θα σας βοηθήσει να καταλάβετε το πώς αισθάνεται το παιδί, αλλά και να το προετοιμάσετε για τη “μεγάλη μέρα”.
  • Την πρώτη μέρα του σχολείου, πηγαίνετε το 10 λεπτά νωρίτερα και ξεναγήστε το στο χώρο. Συστήστε του τη δασκάλα και ενημερώστε το για την ώρα που θα πάτε να το πάρετε. Μπορείτε να του δείξετε σε ένα ρολόι που θα βρίσκεται ο δείκτης όταν θα σχολάσει.
  • Αν κλαίει και δε θέλει να σας αποχωριστεί, μείνετε για λίγο μαζί του δείχνοντας κατανόηση στα συναισθήματά του, εξηγώντας όμως παράλληλα ότι θα πρέπει να παραμείνει εκεί και εσείς να γυρίσετε στη δουλειά σας ή στο σπίτι σας. Για ακόμα μια φορά πείτε του ότι θα πάτε να το πάρετε σε λίγες ώρες.
  • Μη μείνετε πάρα πολύ στο σχολείο μαζί του, ακόμα και αν κλαίει και μην υποχωρήσετε μπροστά στις ικεσίες του. Έχετε υπομονή, σύντομα οι πρώτες αντιδράσεις θα εξαφανιστούν.
  • Όταν το μεσημέρι το πάρετε από το σχολείο, ρωτήστε το πώς πέρασε αλλά μην επιμείνετε σε λεπτομέρειες αν εκείνο δε θέλει να μιλήσει. Δώστε του το χρόνο να επεξεργαστεί την εμπειρία του και χρησιμοποιήστε πάλι το συμβολικό παιχνίδι για να καταλάβετε πώς νιώθει.

Να θυμάστε!

Η έναρξη της σχολικής ζωής είναι ένα μεταβατικό στάδιο για όλη την οικογένεια. Δώστε χρόνο και σε εσάς αλλά και στο παιδί σας να προσαρμοστείτε στη νέα συνθήκη. Μακροπρόθεσμα, η καθημερινότητα του σχολείου θα μετατραπεί σε ρουτίνα που δε θα δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα.

Ιωάννα Κούρια
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια