Κολύμβηση: ένα βήμα υγείας για το παιδί

Η θάλασσα και το κολύμπι για τους περισσοτέρους από εμάς αποτελούν ισχυρό κίνητρο για παιχνίδι και διασκέδαση. Πόσο μάλλον για τα παιδιά. Η σωστή εκμάθηση κολύμβησης αποτελεί αναγκαιότητα για τα παιδιά μας τόσο για την προσφορά της στην κατάλληλη διαχείριση του υγρού περιβάλλοντος όσο και για τη συμβολή της στη σφυρηλάτηση ενός υγιούς παιδικού οργανισμού.

Η κολύμβηση είναι ίσως το ιδανικότερο άθλημα που βοηθάει σε μεγάλο βαθμό στη σωματική ανάπτυξη, αλλά και στην υγεία των παιδιών. Βοηθάει το παιδί να σκληραγωγηθεί αλλά και να αναπτύξει θετικά στοιχεία της προσωπικότητας του (υπομονή-επιμονή-πειθαρχία-άμιλλα κ.α.).

Πολλά είναι τα οφέλη που αποκομίζουν οι μικροί μας κολυμβητές. Αυτά σαφώς αναφέρονται και στο σώμα, αλλά και στην ψυχική ισορροπία τους. Με ποιον τρόπο; Με πολλούς.

Ισχυροποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα, τα παιδιά ισορροπούν και περπατούν πιο γρήγορα, σχηματίζουν ομορφότερο σώμα ενώ παράλληλα γίνονται πιο κοινωνικά, μαθαίνουν να «μοιράζονται» πράγματα και εμπειρίες και ενσταλάζουν πεποίθηση στον εαυτό και τις δυνατότητες τους.

Η άσκηση που προσφέρει η κολύμβηση έχει θετικές επιδράσεις στο κυκλοφοριακό σύστημα και στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς, ενώ βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των υπόλοιπων οργάνων. Η κολύμβηση με την επίδραση που ασκεί πάνω στην καρδιά και στο κυκλοφοριακό σύστημα, είναι μια ιδιαίτερα σημαντική άσκηση εάν σκεφτούμε τις απαιτήσεις που έχουν από τον άνθρωπο, το σχολείο, η εργασία και άλλες δραστηριότητες.

Η κολύμβηση προσφέρει απέναντι σ’ όλα αυτά την αρμονική ανάπτυξη των οργάνων του παιδικού σώματος. Προσφέρει σημαντική βελτίωση σε παθήσεις της σπονδυλικής στήλης και γι’ αυτό προτείνεται και ως θεραπευτικό μέσο. Κατά την εκτέλεση κολυμβητικών κινήσεων το σώμα είναι σχεδόν οριζόντιο και τεντωμένο μέσα στο νερό.

Η σπονδυλική στήλη των παιδιών, που είναι πολλές φορές κυρτωμένη, λόγω των καθιστικών ασχολιών στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο, αναγκάζεται να επανέλθει στη φυσιολογική της θέση. Κατά τη διάρκεια της κολύμβησης όλο το σώμα κινείται αλλά κυρίως τα χέρια βρίσκονται σε μια ρυθμική εναλλαγή η οποία επιδρά κυρίως στην κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης.

Γι’ αυτό και η κολύμβηση συνιστάται από ορθοπεδικούς και παιδιάτρους σαν προληπτικό και θεραπευτικό μέσον ενάντια στις βλάβες ή αδυναμίες της στάσης του σώματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμη ότι αν και ζούμε σε μια χώρα με τις ομορφότερες θάλασσες γνωρίζουμε ελάχιστα πώς να κολυμπάμε σωστά, με αποτέλεσμα να διεκδικούμε τα πρωτεία στους πνιγμούς. Η κολύμβηση μαθαίνει στο παιδί από μικρό να κολυμπά και να συμπεριφέρεται σωστά μέσα στο νερό, αποφεύγοντας κινδύνους.

Ζουράρης Χάρης
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής