Γουίν Τσουν

Το Γουίν-τσουν είναι μία κινέζικη πολεμική τέχνη η οποία έχει τις ρίζες της στη Νότια Κίνα. Tο Γουίν-τσουν προφέρεται επίσης Γουίν-τσαν ή Βιν-τσουν. Το Γουίν-τσουν είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πολεμικές τέχνες. Είναι το στιλ που διδάχτηκε ο διάσημος Μπρους Λι. Άλλοι γνωστοί δάσκαλοι (Sifu) είναι οι Γιπ Μαν,Λοκ γιου ,Τσου σονγκ τιν, Γουόνγκ Σεόν Λεόνγκ, Γουίλιαμ Τσενγ, Νίνο Μπερνάρντο,Γκαρυ λαμ, Όστιν Γκοχ, Κάρλος Λι. Ο Μπρους Λι διδάχτηκε την τέχνη του Γουίν Τσουν από τον Γιπ Μαν σε ηλικία μόλις δεκατριών ετών.

Το Γουίν Τσουν λέγεται ότι επινοήθηκε από μία γυναίκα, τη βουδίστρια μοναχή Νιγκ Μούι (Ng Mui), περίπου το 1700μ.Χ.. Η μοναχή Νιγκ Μούι είχε μία μαθήτρια που ονομαζόταν Γιμ Γουίν Τσουν (Yim Wing Chun). Το όνομα Γουίν Τσουν κυριολεκτικά σημαίνει «Ελπίδα για το μέλλον». Ωστόσο είναι αμφίβολο κατά πόσο αυτή η προέλευση αποτελεί μύθο ή πραγματικό γεγονός. Επίσης λέγεται ότι το Γουίν Τσουν είναι ένας συνδυασμός τεχνικών του γερανού και του φιδιού που αναπτύχθηκε από τους μοναχούς του Νότιου Ναού του Σαολίν στην επαρχία Φουτζιέν (Fujian).

Το σύστημα Γουίν-τσουν Κουνγκ Φου

Το σύστημα Γουίν Τσουν Κουνγκ Φου δίνει έμφαση στην ταυτόχρονη άμυνα και επίθεση. Αποτελείται από απλές, σύντομες, άμεσες κινήσεις (ευθείες γροθιές και χαμηλά λακτίσματα), οι οποίες αποσκοπούν στην εξάλειψη της σπατάλης ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνονται γρηγορότερα οι αντεπιθέσεις.

Η συγκεκριμένη πολεμική τέχνη, περιλαμβάνει τρεις φόρμες ανοιχτής παλάμης

  • το «Σιου Λιμ Ταο» (Siu Lim Tao)
  • το «Τσαμ Κιλ» (Chum Kiu)
  • και το «Μπιλ Τζι» (Biu Jee)

Επίσης, υπάρχουν κάποιες ασκήσεις όπως το Τσι Σάο (Chi Sao) ή αλλιώς «Κολλημένα Χέρια» (Sticky hands) όπου οι μαθητευόμενοι αρχίζουν και μαθαίνουν από την «αφή» του αντιπάλου πως να κινούν τα χέρια τους. Η άσκηση Τσι Σάο, όπως την κάνει το Γουίν Τσουν, είναι μοναδική στον κόσμο των πολεμικών τεχνών.

Επίσης, χρησιμοποιείται η «Ξύλινη Κούκλα» (Wooden Dummy) η οποία προσομοιάζει με ένα άνθρωπο. Πάνω στη «Ξύλινη Κούκλα» οι εξασκούμενοι προπονούν διάφορες τεχνικές, βελτιώνοντας την στάση τους και αποκτώντας μεγαλύτερη δύναμη στα χέρια τους.

Τέλος, στο Γουίν Τσουν υπάρχουν δύο τεχνικές με όπλα, τα «Butterfly Knives» και το «Μακρύ Κοντάρι (Long Pole)».

Η τεχνική του Γουίν Τσουν δε χρησιμοποιεί τη δύναμη ενάντια στη δύναμη όπως άλλες πολεμικές τέχνες π.χ το Ταε Κβον Ντο κ.ά. Αυτή η πολεμική τέχνη είναι αποτελεσματική, πρακτική, οικονομική (από άποψη χρόνου) και εύκολη να διδαχθεί. Ωστόσο, απαιτεί υπομονή και απόλυτη πειθαρχία. Οι ασκούμενοι το Γουίν Τσουν υποστηρίζουν ότι είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα πολεμικών τεχνών.

Πηγή: www.el.wikipedia.org