Γου Σου – Wu Shu

Η ίδια η ονομασία Γου Σου, σημαίνει αυτό που ο περισσότερος κόσμος συνηθίζει να αποκαλεί «κουνγκ φου», δηλαδή τα άοπλα και ένοπλα συστήματα μάχης που προέρχονται από την Κίνα. Η ονομασία Γου Σου, ωστόσο, όπως χρησιμοποιείται σήμερα σε όλον τον κόσμο, αναφέρεται σε ένα σύγχρονο μαχητικό άθλημα, το οποίο περιλαμβάνει φόρμες με ή χωρίς όπλα, αγώνες ημί-επαφής με ελαφρά προστατευτικά αλλά και πλήρους επαφής. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Γου Σου, το άθλημα έχει τις ρίζες του σε τεχνικές που χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση στρατιωτών αλλά και για επιδείξεις, αναλόγως με το αν επρόκειτο για εποχή πολέμου ή ειρήνης. Η τέχνη αυτή –για την ακρίβεια, ο συγκερασμός τεχνών– συνεχίστηκε μέχρι τον 20ο αιώνα, οπότε και το Γου Σου άρχισε να οργανώνεται επίσημα σαν άθλημα και να παρουσιάζεται σε διάφορες επιδείξεις. Στόχος της Κίνας είναι να καθιερωθεί το Γου Σου ως η επίσημη παρουσία της χώρας στη διεθνή αθλητική σκηνή και κάποια μέρα να πάρει τη θέση του στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το Γου Σου αποτελείται από τρεις κλάδους: τις φόρμες, οι οποίες εκτελούνται με ή χωρίς όπλα και τους ελεύθερους αγώνες με ημί-επαφή, ή με πλήρη επαφή (Σάντα). Οι φόρμες στις οποίες εκπαιδεύονται οι ασκούμενοι και στις οποίες διαγωνίζονται είναι ιδιαίτερα θεαματικές –θυμίζουν γυμνάσματα των ασκήσεων εδάφους της ενόργανης γυμναστικής– και έχουν προέλθει από διάφορα μαχητικά στιλ, εσωτερικά και εξωτερικά. Με ανάλογο σκεπτικό έχουν διαμορφωθεί και οι φόρμες των όπλων (ξίφη, ραβδιά) και στο διαγωνιστικό μέρος (Τάο Λου) το ζητούμενο είναι η καλύτερη εκτέλεση υποχρεωτικών αλλά και ελεύθερων κινήσεων. Το μαχητικό κομμάτι πλήρους επαφής (Σάντα/Σανσόου) διεξάγεται πάνω σε μια μεγάλη εξέδρα και έχει χρησιμοποιήσει ως βάση τους κανόνες των Κικ και Τάι Μπόξινγκ και έχει προστεθεί στη δομή του αθλήματος τα τελευταία 25 χρόνια.

Καθώς πρόκειται για άθλημα, το Γου Σου αυτομάτως κινεί περισσότερο το ενδιαφέρον νεότερων ασκούμενων. Τόσο στο κομμάτι του Τάο Λου (φόρμες), όσο και σε αυτό του Σάντα (αγωνιστικό), υπάρχουν έντονες απαιτήσεις για καλή φυσική κατάσταση, μεγάλη ευλυγισία, πολύωρες προπονήσεις κ.λ.π. Από την άλλη, ακριβώς χάρη στην αθλητική του διάσταση, το Γου Σου είναι διαδεδομένο σε όλη τη χώρα και άρα αυξάνονται οι πιθανότητες να βρείτε μια σχολή κοντά σας, ενώ η προτυποποίησή του, αφαιρεί τις όποιες αμφιβολίες μπορεί να έχει κάποιος για το αν το στιλ κουνγκ φου που κάνει είναι «έγκυρο» ή όχι.

Πηγή: www.alkimachon.gr