Γιόγκα (Yoga)
Η λέξη Γιόγκα «yoga» στα Ινδικά Σανσκριτικά σημαίνει ένωση, ένωση του σώματος κάθε ανθρώπου με το νου του και είναι συγγενής με την Λατινική «jugum» που σημαίνει ζυγός. Το ρήμα «jugere» στα λατινικά σημαίνει «ζεύγνυμι». Όπως ζεύουμε δύο ζώα και συμπορεύονται, έτσι ζεύουμε το σώμα με το νου σε μια δική τους κοινή πορεία, προσδίδοντας ισορροπία και αρμονία το ένα στο άλλο, «νους υγιής εν σώματι υγιή». Ένα άρρωστο σώμα, συχνά, είναι άρρητα συνδεδεμένο με ένα νου με διαταραγμένες σκέψεις.
Αυτό πίστευε και ο Ιπποκράτης υποστηρίζοντας ότι για να κατανοήσουμε τα αίτια της πάθησης ενός σώματος που νοσεί, θα πρέπει να μελετήσουμε τον άνθρωπο σαν ολότητα, δηλαδή σώμα, νου και ψυχή μαζί. Το σώμα πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά και όχι σα μια σειρά μεμονωμένων μελών ή οργάνων.
Ο Ιπποκράτης στήριξε τη θεραπεία του στη σωστή διατροφή και στη σωστή άσκηση σώματος και νου, που πηγάζει από την προσωπική αγάπη και την αποδοχή του ίδιου του ατόμου για τον εαυτό του, σαν ξεχωριστή ολότητα στο κοινωνικό σύνολο.
Παρόλο που στη Δύση η Γιόγκα πέρασε μέσω της Ινδικής παράδοσης, αρχαιολογικά ευρήματα, λίθινα αγάλματα έχουν δείξει ότι η Γιόγκα υπήρξε μια πρακτική που εξασκούσανε οι αρχαίοι σε όλο τον κόσμο (Αίγυπτο, Αρχαία Ελλάδα, Νότια Αμερική, Βόρεια Ευρώπη).
Η Γιόγκα δεν είναι θρησκεία αλλά σύστημα, δεν αντιβαίνει σε καμία νομιμότητα, αντίθετα προωθεί πιο αρμονικές και πιο αγαπημένες κοινωνικές σχέσεις. Αναφερόμενοι σε αυτό το σύστημα έχει επικρατήσει το θηλυκό γένος του όρου «η Γιόγκα», όμως στα αρχαία κείμενα το γένος της λέξης είναι ουδέτερο «το Γιόγκα».
Έχοντας σαν προϋπόθεση την τήρηση των ηθικών νόμων Γιάμα Νιγιάμα (όχι στη βία, όχι στο ψέμα, όχι στην κλοπή, όχι στην απληστία, όχι στην ασυδοσία, ναι στην καθαριότητα του σώματος και του νου, ναι στην αυτοπειθαρχία, ναι στην ευγνωμοσύνη για ότι έχουμε, ναι στην αυτογνωσία, σεβασμό στην ελευθερία ο ένας του άλλου) που όλες οι θρησκείες ζητούν από τους πιστούς τους, η Γιόγκα καθίσταται όπως μια κοσμοθεωρία, ένα σύστημα που μεταφέρεται με ευλάβεια ανά τους αιώνες.
Αυτοί οι ηθικοί νόμοι, ίδιοι με τους συμπαντικούς νόμους, γνωρίζουν στους ανθρώπους τις δυνάμεις της φύσης και της ίδιας της ζωής, όπου ο καθένας εισπράττει αυτό που του χρειάζεται για να μάθει και να απελευθερωθεί από πράξεις που τον κρατούν μακριά από τον αληθινό του εαυτό, βοηθώντας τον έτσι να προχωρήσει στην εξέλιξη του.
Δυστυχώς στις μέρες μας υπάρχουν κάποια άτομα που επικαλούμενα το σύστημα και το πνεύμα της Γιόγκα προσπαθούν να περάσουν μηνύματα μιας δικής τους θρησκείας. Έγκειται σε μας που ακόμα μας χαρακτηρίζει η ελεύθερη βούληση, να απορρίψουμε την προσπάθειά τους αυτή. Κανένας χώρος όπου ασκείται η Γιόγκα δεν είναι ναός καμίας θρησκείας.
Σαν ελεύθερα άτομα δεν επιλέγουμε να μπούμε σε κανένα ναό, δεν υμνούμε κανένα Θεό και δεν ψάλουμε κανένα ύμνο ή προσευχή παρά τη θέλησή μας.
Η εξάσκηση στο σύστημα της Γιόγκα στηρίζεται στις «καράνες» κινητικές θέσεις προθέρμανσης και προετοιμασίας και στις συγκεκριμένες θέσεις τις «Ασάνες» (Ασάνα = μία άνετη και ευχάριστη ακίνητη στάση, που σταματά τις διακυμάνσεις του νου, ώστε να βιώσει κάποιος την απόλυτη πραγματικότητα και να ενωθεί με αυτήν).
Κάθε μηχανή για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής χρειάζεται να σταματάει τη λειτουργία της σε τακτά χρονικά διαστήματα, να κλείνουν οι διακόπτες όπως συνηθίζεται να λέμε στην καθομιλουμένη. Έτσι και ο ανθρώπινος οργανισμός στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει να μένει για λίγο ακίνητος και για να επιτύχει με ευκολία να μείνει σε στάση ακινησίας (ασάνα) πρέπει να έχει ένα υγιές σώμα χωρίς καμία ενόχληση πόνου και έναν ήρεμο νου.
Επειδή ο σύγχρονος τρόπος ζωής έγινε πολυπλοκότερος το σώμα και ο νους γεμίζουν ασθένειες, ανισορροπίες, εύκολη κόπωση κ.λ.π. γι’ αυτό ενώ παλαιότερα οι ασάνες ήταν λίγες, στις μέρες μας πλήθυναν.
Η Γιόγκα σα σωματική και ψυχική άσκηση είναι η μόνη που προσαρμόζεται στις ανάγκες και στην ηλικία του ασκούμενου, από την παιδική ηλικία μέχρι τα βαθιά γεράματα, γεμίζοντας τον υγεία, ζωτικότητα, ενέργεια και το σπουδαιότερο, αρμονία με την ολότητά του σε όλα τα επίπεδα (φυσικό, συναισθηματικό, νοητικό και πνευματικό).
Ο ασκούμενος στη Γιόγκα μαθαίνει να εντοπίζει τη σωστή αναπνοή και να την ελέγχει, κάτι που όταν συμβαίνει χωρίς επίγνωση καθιστά το νου ασταθή, ενώ όταν γίνεται με επίγνωση αποκτά σταθερότητα και ομοιομορφία, γιατί η αναπνοή είναι ο καθρέπτης του νου. Όταν η αναπνοή είναι ρηχή και άρρυθμη έτσι γίνεται και ο νους του ανθρώπου, κάνοντας το φυσικό σώμα να νοσεί.
Αποκτώντας γνώση της σωστής αναπνοής με τους διάφορους τύπους αυτής και με τη συστηματική άσκηση του σώματος μέσα από αγάπη για όλη την προσωπικότητα, ο ασκούμενος αρχίζει να γνωρίζει βήμα – βήμα τον εαυτό του, να τον αγαπάει, να τον μαθαίνει, να τον ακούει, να μην τον εξουθενώνει, να μην τον αγνοεί.
Μαθαίνει να αφουγκράζεται κάθε μήνυμα που σοφά στέλνει το σώμα και η ψυχή, όταν οι εξωτερικοί παράγοντες ταράζουν την εσωτερική ισορροπία και αρμονία, επιλέγει να απέχει από κάθε τι που τον βλάπτει και επανακτά τη χαμένη ισορροπία μέσα του ταχύτερα, αντανακλώντας πάλι αυτήν την αρμονία και στους συνανθρώπους του.
Ο ασκούμενος στη Γιόγκα κατακτά το δικαίωμα να έχει ένα υγιές ελαστικό σώμα με ισορροπία σε όλα του τα συστήματα (νευρικό, ορμονικό, ανοσοποιητικό, λεμφικό, κυκλοφορικό, πεπτικό, μυϊκό, αναπνευστικό, ουροποιητικό, αναπαραγωγικό). Κατακτά επίσης το δικαίωμα στη χαρά, στην ευτυχία, στην αισιοδοξία, στο γέλιο, στην ελπίδα για ότι καλύτερο, απομακρύνοντας από μέσα του αρνητικές σκέψεις, θλίψη και μοιρολατρικές τάσεις. Δικαίωμα που είναι αυτονόητο για κάθε άνθρωπο πάνω στη Γη, σε μια κοινωνία που προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν το αξίζουμε.
Η Γιόγκα ανοίγει τα κανάλια του σώματος και εξισορροπεί τα επτά ενεργειακά κέντρα του ώστε να εισχωρεί ελεύθερα μέσα στο σώμα η Συμπαντική ενέργεια (Πραναγυάμα) κρατώντας το σε υγιή επαφή με τη δύναμη του Σύμπαντος, χαρίζοντας ισορροπία σε όλα τα συστήματα που προαναφέραμε, χαρίζοντας του σημαντικά οφέλη, σωματικά, όπως χαλάρωση από περιττές εντάσεις, καλύτερη οξυγόνωση στον εγκέφαλο και στο αίμα, αποτοξίνωση, αύξηση της ζωτικότητας, της νεανικότητας, βελτίωση του μυο-σκελετικού συστήματος, αλλά και ψυχολογικά και συναισθηματικά οφέλη, όπως βελτίωση της ψυχικής διάθεσης, θετικότητα και ευεξία, μείωση του άγχους και της κατάθλιψης.
Η Γιόγκα:
- Μαθαίνει το άτομο να πειθαρχεί
- Μαθαίνει το άτομο να σέβεται, να αγαπά και να αποδέχεται τον ίδιο του τον εαυτό, φροντίζοντας να τον βελτιώσει
- Διορθώνει χρόνια μυο-σκελετικά προβλήματα, όπως αρθρίτιδα, σκολίωση, κύφωση, λόρδωση, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες, κήλη μεσοσπονδυλίων δίσκων
- Δημιουργεί ασπίδα προστασίας για την οστεοπόρωση
- Αυξάνει την ευλυγισία του σώματος
- Αυξάνει την ενεργητικότητα
- Βοηθάει στην κατάθλιψη, το άγχος και την κρίση πανικού
- Βοηθάει στον έλεγχο του βάρους
- Ανακουφίζει από την κολίτιδα, δυσκοιλιότητα, γαστρίτιδα, έλκος, διαβήτη, βελτιώνει την πέψη
- Ρυθμίζει το θυρεοειδή αδένα και άλλες ορμονικές διαταραχές
- Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ελαττώνει την αρτηριακή πίεση
- Βοηθά τα άτομα να κάνουν θετικές σκέψεις και οραματισμούς
Μιγάδη Μαννιάνα Μαρία
Δασκάλα Χάθα Γιόγκα – Γιόγκας του Γέλιου
Reiki Master Teacher
Μουσικοπαιδαγωγός – Μουσικοθεραπεύτρια
Ψυχοθεραπεύτρια
Συγγραφέας