Διδάξτε του πώς να είναι τακτικό

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πως θα βοηθήσουν το παιδί τους να μάθει να είναι  τακτικό και να μαζεύει τα πράγματα του. Αυτό είναι κάτι που μαθαίνει το παιδί σταδιακά. Στα δυο με τρία χρόνια του εξηγήστε με απλά λόγια το πόσο απαραίτητο είναι να είναι τακτικό με τα πράγματα και τις συνήθειες. Η τάξη μας διευκολύνει τη ζωή, μας κάνει πιο ευτυχισμένους και μας δίνει ασφάλεια.

Τι να κάνετε

Καλό θα ήταν να μαζεύετε τα πράγματα με τάξη και μεθοδικότητα από την αρχή.Κάθε παιχνίδι θα πρέπει να έχει τη θέση του στη βιβλιοθήκη ή την ντουλάπα. Κι όταν θα έχετε τελειώσει, θα πρέπει να παινέψετε τη προσπάθειά του: Τι ωραίο που είναι τώρα το δωμάτιό σου!

Όταν τα παιδιά συνηθίσουν να βλέπουν τα πράγματα τακτοποιημένα, θα καταλήξουν να το κάνουν μόνα τους από συνήθεια και θα τους αρέσει πιο πολύ έτσι. Όταν, αντίθετα, τα βλέπουν σκορπισμένα, θα τα ενοχλεί και θα παίρνουν τα ίδια την πρωτοβουλία να βάζουν το κάθε πράγμα στη θέση του. Βέβαια, θα πρέπει να έχετε την υπομονή να τα βοηθήσετε για αρκετό καιρό, μέχρι που σταδιακά τα ίδια τα παιδιά θα αποκτήσουν τη συνήθεια να τακτοποιούν τα πράγματά τους από μόνα τους.

Πολλές φορές παραξενεύεστε που τα παιδιά σας είναι ακατάστατα, χωρίς να αντιλαμβάνεστε ότι εσείς οι ίδιοι κάνετε κάτι και το αφήνετε στη μέση για να αρχίσετε κάτι άλλο. Σε αυτή την περίπτωση, το παιδί θα συνηθίσει σταδιακά σε αυτή την έλλειψη οργάνωσης, χωρίς να το καταλάβει.

Ποτέ μην του πείτε: Θα στο κάνω εγώ, γιατί εσύ δεν ξέρεις, αυτό θα το αποθαρρύνει.

Καππάτου Αλεξάνδρα
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος
Συγγραφέας
www.akappatou.gr