Η δύναμη που κρύβει η σωματική επαφή γονιών – παιδιών

Ο Leo Buscaglia, έχει πει πως συχνά υποτιμούμε τη δύναμη ενός αγγίγματος, ενός χαμόγελου, μιας ευγενικής λέξης, ενός ειλικρινούς κομπλιμέντου ή τη μικρότερη πράξη φροντίδας – όλα αυτά έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν μια ζωή! Το άγγιγμα και η σωματική επαφή έχουν αναμφισβήτητα τεράστια δύναμη στη ψυχοσύνθεση των ανθρώπων. Ένα χάδι, μια αγκαλιά, ένα απαλό άγγιγμα στον ώμο, μπορούν να αποδειχθούν πιο ευεργετικά στη συναισθηματική και ψυχική μας υγεία ακόμα και από φάρμακο.

Μεγάλη έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, αποκάλυψε τα σωματικά και συναισθηματικά οφέλη που έχει η ανθρώπινη σωματική επαφή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες!Η έρευνα έδειξε ότι το άγγιγμα μειώνει τον πόνο, βελτιώνει την πνευματική λειτουργία, αυξάνει την ανάπτυξη των βρεφών, μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ανθρώπινο άγγιγμα βρέθηκε να είναι σημαντικό σε όλες τις ηλικίες, αλλά μόλις τα παιδιά φτάνουν στην εφηβεία, λαμβάνουν όλο και λιγότερη σωματική επαφή από όση λάμβαναν στο πρώτο μέρος της ζωής τους.

Ποια είναι η δύναμη της σωματικής επαφής ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά;

Στα βρέφη. Όλοι μας έχουμε δει στην πράξη τη δύναμη που κρύβει το άγγιγμα του γονιού στα μωρά. Τα μωρά ηρεμούν όταν τυλίγονται στα χέρια των γονιών τους και τα κλάματα σταματούν με μία και μόνο αγκαλιά. Το άγγιγμα κατά τη διαδικασία της προσκόλλησης γονιού-βρέφους έχει τεράστια σημασία. Όταν ένα μωρό γεννιέται έχει πολύ περιορισμένη όραση και ακοή που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει πως η αφή είναι ο τρόπος με τον οποίο το βρέφος πρόκειται να συνδεθεί με το κόσμο τους πρώτους μήνες της ζωής του καθώς οι άλλες αισθήσεις αρχίζουν να αναπτύσσονται.

Σύμφωνα με έρευνες, τα βρέφη που έχουν συχνή σωματική επαφή με τους γονείς τους, αυξάνουν γρηγορότερα το βάρος τους, έχουν υψηλότερη νοητική ανάπτυξη και αναπτύσσουν γρηγορότερα κινητικές δεξιότητες – πλεονεκτήματα που τα διατηρούν για μήνες. Τα μωρά συνήθως ηρεμούν όταν αγγίζεις την πλάτη και τα πόδια τους, ενώ δείχνουν ιδιαίτερη απόλαυση όταν τα αγγίζεις στο πρόσωπο στην κοιλιά και στα άκρα τους. Το άγγιγμα και η αφή σε αυτές τις ηλικίες, επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ γονιού παιδιού και μέσα από αυτά αναπτύσσονται βαθύτερα συναισθήματα και από τις δύο πλευρές.

Στα παιδιά. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπορεί να αρχίσουν να αποτραβιούνται από αγκαλιές και χάδια θέλοντας να δώσουν την αίσθηση στους άλλους ότι δεν είναι πλέον μωρά, αλλά το άγγιγμα και την σωματική επαφή την έχουν ανάγκη και τα παιδιά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η επιθετική και βίαιη συμπεριφορά των παιδιών συχνά συνδέεται με την έλλειψη σωματικής επαφής με τους γονείς. Ένα ελαφρύ άγγιγμα στην πλάτη ή στον ώμο μπορεί να υπενθυμίσει στο ανήσυχο παιδί να κάνει λίγο ακόμα υπομονή ή όταν το μεγάλο χέρι του γονιού κρατάει στην παλάμη του το μικρότερο χέρι του παιδιού, μπορεί να του δώσει ώθηση και κουράγιο.

Μια αγκαλιά και ένα χάδι πριν τον ύπνο μπορεί να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν το παιδί. Σε καταστάσεις άγχους και πίεσης η σωματική επαφή γονιού παιδιού μπορεί να αποδειχθεί ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης αρνητικών συναισθημάτων δημιουργώντας στο παιδί συναισθήματα αποδοχής και ασφάλειας. Αναζητήστε τους τρόπους που απολαμβάνει το παιδί τη σωματική επαφή. Σε κάποια παιδιά αρέσουν οι αγκαλιές και άλλα απολαμβάνουν το άγγιγμα μέσα από το παιχνίδι.

Στους εφήβους. Στην προεφηβεία και στην εφηβεία συνήθως τα παιδιά δεν θέλουν τους γονείς κοντά τους και γύρω από τα πόδια τους, πόσο μάλλον να τους αγγίζουν. Αυτό που παρατηρείται όμως είναι να δέχονται πολύ πιο εύκολα το άγγιγμα των φίλων. Τα αγόρια μπορεί να παλεύουν μεταξύ τους και τα κορίτσια να φροντίζουν το ένα το άλλο όπως με τα μαλλιά και την εμφάνιση. Είναι σημαντικό οι γονείς να σεβαστούν αυτή τους την ανάγκη χωρίς όμως να ξεχνούν ότι και οι έφηβοι ωφελούνται από τη σωματική επαφή.

Το άγγιγμα στους ώμους μπορεί να δείξει πόσο περήφανοι νιώθετε για αυτούς και ένα χάδι στα μαλλιά και στο κεφάλι μπορεί να λειτουργήσει ως σημάδι αποδοχής και επιβεβαίωσης. Σε καταστάσεις άγχους δοκιμάστε να προσφέρετε ένα χαλαρωτικό μασάζ στους ώμους ή στην πλάτη και δείτε τη σωματική επαφή ως ευκαιρία για επικοινωνία. Τα περισσότερα παιδιά απολαμβάνουν το μασάζ και μπορεί μέσα από αυτό να αρχίσουν να σας μιλάνε και να επικοινωνούν μαζί σας πιο εύκολα.

Κλείνοντας, οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται ότι η σωματική επαφή είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με τα παιδιά τους. Κάθε φορά που αγκαλιάζετε ή προσφέρετε το χάδι στο παιδί σας του δίνεται το μήνυμα ότι το αγαπάτε. Όσο πιο θετική σωματική επαφή έχετε, τόσο πιο θετικά αναπτύσσονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες!

Parentshelp.gr