Πόσο σημαντική είναι η σιωπηρή διαπαιδαγώγηση

Το να δίνει κανείς συμβουλές σχετικά με τη διαπαιδαγώγηση, όπως έκανε μέχρι τώρα, είναι πράγμα δύσκολο και λεπτό. Αυτές οι συμβουλές, αναπόφευκτα γενικές, δεν είναι πάντα οι καταλληλότερες, δεδομένης της απέραντης δυνατότητας διαφορών μεταξύ παιδιών και μεταξύ γονιών.

Παρόλα αυτά θα ήθελα να σας δώσω ακόμα μια συμβουλή, την τελευταία:

Μην αυταπατάστε όσον αφορά τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα των λόγων. Δεν είναι εκείνο που λέτε στο παιδί σας εκείνο που το διαπαιδαγωγεί ως επί το πλείστον, αλλά αυτό που κάνετε παρουσία του. Δεν είναι τόσο οι εντολές ή οι απαγορεύσεις που του επιβάλλετε, που θα διαμορφώσουν την προσωπικότητά του, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ζείτε, οι δραστηριότητές σας, τα γούστα σας, οι συζητήσεις μαζί του, η ατμόσφαιρα που το περιβάλλει, οι διαθέσεις σας, τα χαμόγελά σας, η στάση σας προς τους άλλους, τα αναγνώσματά σας, οι δίσκοι που ακούτε, ή τα τηλεοπτικά προγράμματα που βλέπετε μαζί του, με μια κουβέντα ο δικός σας τρόπος να υπάρχετε και να συμπεριφέρεστε, ημέρα με την ημέρα.

Χωρίς να απευθύνεστε άμεσα στο παιδί, χωρίς να επικαλείστε διαρκώς τις αρχές, αλλά απλά ζώντας δίπλα του, με το παράδειγμα, που του είναι ουσιαστικό, που του διδάσκει το ουσιαστικό, αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό να μάθει.

Κι αν οι πράξεις είναι σε αντίφαση με τα λόγια, είναι οι πράξεις που κυριαρχούν, στη διαμόρφωση της προσωπικότητας.

Η διαπαιδαγώγηση που διαμορφώνει επί το πλείστον το παιδί είναι η σιωπηρή διαπαιδαγώγηση.

Καππάτου Αλεξάνδρα
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος
Συγγραφέας
www.akappatou.gr