Διάβασμα και διακοπές

Λένε ότι η πιο σκληρά εργαζόμενη κοινωνική ομάδα του πληθυσμού μας είναι οι μαθητές. Κι όχι άδικα. Αν ανατρέξει κανείς στα παιδικά του χρόνια και στο πόσο έντονα και ανυπόμονα περίμενε τις καλοκαιρινές διακοπές θα μπορέσει να καταλάβει πόσο μεγάλη κούραση κυρίως πνευματική και ψυχική μας διακατείχε από 9 συνεχόμενους μήνες διαβάσματος, διαγωνισμάτων, βαθμολογιών και αξιολογήσεων από δασκάλους και γονείς. Το άσχημο ήταν για τους περισσότερους από μας ότι το διάβασμα συνεχιζόταν και μετά το πέρας των σχολικών μας υποχρεώσεων. Γι’ άλλους αυτό ήταν ευχάριστο για τους περισσότερους όμως μια δυσάρεστη και επίπονη διαδικασία. Μια ατέλειωτη αγγαρεία δίχως τέλος.

Πού όμως βρίσκεται η αλήθεια και πότε ξεπερνιέται η διαχωριστική γραμμή όταν επιβάλλεται στους μαθητές να συνεχίζουν να διαβάζουν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Υπό φυσιολογικές πάντοτε συνθήκες (εξαιρούνται παιδιά τα οποία χρήζουν εξειδικευμένης βοήθειας και παιδιά τα οποία έχουν μείνει πίσω για διαφορετικούς λόγους στο εκπαιδευτικό κομμάτι), τα παιδιά θα πρέπει να πάρουν αρκετό χρόνο, ώστε να ξεκουραστούν κυρίως πνευματικά και ψυχικά από τις σκοτούρες και την ισχυρή πίεση της καθημερινότητας η οποία εκτός των σχολικών υποχρεώσεων συνοδεύεται κι από πλήθος εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Θα πρέπει να τους δοθεί αρκετός χρόνος και ανάλογα βέβαια και με την ηλικία τους, για παιχνίδι, ξεκούραση, ύπνο, κοινωνικοποίηση, κολύμπι, περισσότερο χρόνο με τη μαμά και το μπαμπά κι εν γένει ξεγνοιασιά, πράγματα τα οποία έχουν στερηθεί κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Όλα αυτά θα πρέπει να είναι διαθέσιμα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά κυρίως τον πρώτο καιρό των διακοπών όταν και το παιδί θα τα έχει πολύ περισσότερη ανάγκη να αποφορτίσει τη συσσωρευμένη πίεση και κούραση.

Όσο όμως το καλοκαίρι προχωράει σταδιακά κι όσο περνάμε προς το τέλος του και πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σιγά-σιγά οι ρυθμοί μπορούν ν’ ανέβουν ώστε περισσότερο τα παιδιά που υστερούν λίγο να πάρουν ένα ρυθμό και μια δυναμική για τη νέα σχολική χρονιά.

Γι’ αυτό λοιπόν αρχικά ένα καλό εξωσχολικό βιβλίο το οποίο θα διαλέξετε μαζί με το παιδί και μια σειρά ευχάριστων σχολικών βοηθημάτων για τα πιο αδύναμα παιδιά που με τη βοήθεια ενός ενήλικα (όχι απαραίτητα της μαμάς) θα προετοιμάσουν το παιδί για τις απαιτήσεις της νέας σχολικής χρονιάς, θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή για τις μέρες του καλοκαιριού, οι οποίες θα πρέπει να περάσουν με όσο το δυνατόν λιγότερη πίεση κι άγχος για τους μικρούς μαθητές.

Ιωάννης Τσουματίδης
Ψυχολόγος Παιδιών & Εφήβων, Ψυχολόγος Υγείας