Αυτοεκτίμηση και παιδιά

Η σημασία που έχει η αυτοεκτίμηση στα παιδιά είναι ιδιαίτερα σημαντική και παίζει καθοριστικό ρόλο, τόσο στην ανάπτυξη του παιδιού, όσο και στη μαθησιακή του πορεία.

Παρακάτω παραθέτονται ορισμένοι απλοί και καθημερινοί τρόποι ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης των παιδιών, που θα βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση των συναισθημάτων τους και στη βελτίωση της αυτοπεποίθησής τους.

  • Τα παιδιά που νιώθουν ότι αγαπιούνται και είναι αποδεκτά, αγαπούν τους εαυτούς τους και είναι άνετα με τις περισσότερες διεργασίες που συντελούνται στη ζωή τους και την καθημερινότητά τους.
  • Όταν τους μιλάτε ευγενικά, τα φιλάτε, τα αγκαλιάζετε, θα νιώσουν την αγάπη και την καλοσύνη για τους εαυτούς τους.
  • Επικεντρωθείτε στα δυνατά του σημεία και όχι στα αδύναμα. Ενθαρρύνετε τα να εκμεταλλεύονται τα ταλέντα τους και να τα ακολουθούν χωρίς να νιώθουν ντροπή.
  • Το να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να επιτύχουν είναι καλό. Αλλά από την άλλη, δεν μπορεί να επιτυγχάνουν συνεχώς. Αφήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι είναι εντάξει και να μην είναι πρώτο σε όλα.
  • Το να μαθαίνει νέα πράγματα και δεξιότητες είναι πολύ σημαντικό. Ακόμα και μικρά μικρά πραγματάκια όπως να φυτέψει μια γλάστρα στον κήπο, να κάνει τα πιάτα, να φτιάξει μια παρουσίαση κ.λ.π. μπορεί να ανεβάσει την αυτοπεποίθηση του σημαντικά καθώς θα νιώθει χρήσιμο.
  • Επίσης σημαντικό είναι το να έχει τη δύναμη να διαλέγει. Αφήστε το να διαλέξει ότι μπορεί μια στο τόσο. Θα αρχίσει να καταλαβαίνει την έννοια της ευθύνης και του ρίσκου που συνεπάγεται μια επιλογή.

Με απλές και καθημερινές αλλαγές, μπορούμε να τονώσουμε σημαντικά την αυτοπεποίθηση του παιδιού και να το βοηθήσουμε να ενισχύσει τα δυνατά του σημεία, με αποτέλεσμα τη βελτίωση, όλων των σημαντικών τομέων που παίζουν σημαίνοντα ρόλο στη ζωή τους…

Εργαστήρι Αγωγής
Ειδικός Παιδαγωγός – Σύμβουλος Γονέων
Φώτης Κανταρτζόγλου