Όσα αξίζει να γνωρίζετε για τα αλλαντικά
Τι είναι τα αλλαντικά;
Τα αλλαντικά είναι κρέας σε κομμάτια ή σύγκοπτο κρέας που έχει επεξεργαστεί με αλάτισμα, σκλήρυνση, ζύμωση, κάπνισμα, αμμωνία ή άλλες διεργασίες ή και πρόσθετα όπως νιτρώδες νάτριο για την ενίσχυση της γεύσης ή τη βελτίωση της συντήρησης. Τα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν χοιρινό ή βοδινό κρέας, αλλά τα επεξεργασμένα κρέατα ενδέχεται επίσης να περιέχουν άλλα κόκκινα κρέατα, πουλερικά, παραπροϊόντα σφαγίων ή παραπροϊόντα κρέατος όπως το αίμα.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:
- Ζαμπόν
- Φέτες γαλοπούλας, κοτόπουλου ή άλλου κρέατος
- Πάριζα
- Σαλάμια οποιουδήποτε είδους
- Μπέικον και υποπροϊόντα
- Λουκάνικα
- Κονσερβοποιημένα κρέατα
- Corned beef
- Αποξηραμένο κρέας
Μπορεί η κατανάλωση αλλαντικών να προκαλέσει καρκίνο;
Η κατανάλωση αλλαντικών θεωρείται καρκινογόνος και αυτή του κρέατος (εκτός των πουλερικών) «πιθανώς» καρκινογόνος, σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) και η υπηρεσία του ΠΟΥ που ασχολείται με την έρευνα για τον καρκίνο. Ανασκόπηση προηγούμενων μελετών έδειξε ότι το επεξεργασμένο κρέας συσχετιζόταν με αύξηση κατά 50% του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά ο κίνδυνος αυτός ανερχόταν στο 65% για τα αλλαντικά που είχαν υποστεί επεξεργασία με νιτρώδες νάτριο.
Είναι ασφαλή για τα παιδιά μας;
Οι επιστήμονες του Word Cancer Research Fund (WCRF) διαπίστωσαν πως τα παιδιά που καταναλώνουν συχνότερα από κάποια άλλα σαλάμι ή μπέικον, έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο! Επίσης, σύμφωνα με επιστήμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ η κατανάλωση αλλαντικών περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα από παιδιά, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης οξείας λευχαιμίας.
Αλλαντικά και καρκίνος του μαστού
Μία νέα μελέτη, η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για περισσότερες από 260.000 γυναίκες μέσης ηλικίας, υπέδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν μόλις 9 γραμμάρια αλλαντικών την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε δύο λουκάνικα ή τρεις φέτες μπέικον την εβδομάδα, διατρέχουν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, ενώ ακόμη και οι γυναίκες που καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα από αυτή έχουν περίπου 15% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο σε σύγκριση με όσες δεν τρώνε καθόλου αλλαντικά. Έτσι, υπολογίστηκε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού περίπου κατά 10%. Να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού δεν φάνηκε να είναι αυξημένος για τις γυναίκες νεαρής ηλικίας.
Μάθετε ότι…
- Κάθε μερίδα λιπαρών αλλαντικών όπως σαλάμι, μορταδέλα, μπέικον πάριζα κ.α. με πλήρη λιπαρά, περιέχουν 5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.
- Πολλά αλλαντικά περιέχουν συντηρητικά τα οποία ονομάζονται νιτρικά καινιτρώδη.
- Τα περισσότερα αλλαντικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι).
- Θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλά είδη αλλαντικών είναι ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Β12.
- Τα αλλαντικά θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο σε συνδυασμό με άλλες υγιεινές τροφές όπως ξηρούς καρπούς, πράσινη σαλάτα, αβοκάντο, φρούτα ή χυμό.
- Το νιτρώδες νάτριο είναι το συντηρητικό που χαρίζει το ελκυστικό κόκκινο χρώμα στα αλλαντικά.
Συμπερασματικά, η αμερόληπτη κατανάλωση των αλλαντικών μπορεί να επιφέρει αρκετά προβλήματα για την υγεία. Επομένως, για πιο ασφαλή κατανάλωση συστήνεται η προσοχή στην ποιότητα του αλλαντικού, την ποσότητα αλλά και τη συχνότητα.
Κάλλια Γιαννιτσοπούλου
Kλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, MBA, SRD
info@somaygies.gr