Η γυμναστική στην αναπτυξιακή ηλικία παιδιών 8 και 9 ετών

Γυμναστική είναι οποιαδήποτε άσκηση, η οποία έχει ως στόχο την εκγύμναση των φυσικών ικανοτήτων του ανθρώπινου οργανισμού και κατ΄ επέκταση τη σωστή σωματική και ψυχική υγεία του. Η γυμναστική απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας. Όσοι γυμνάζονται σωστά μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να αποκομίσουν.

Η γυμναστική επιβάλλεται να ενταχθεί από πολύ νωρίς στη ζωή του ανθρώπου. Τα παιδιά από τη μικρή τους ηλικία οφείλουν να γνωρίζουν τη σπουδαιότητά της, κι έτσι μεγαλώνοντας να την αποζητούν. Τα παιδιά είναι τα μικρά άτομα, όπου χρίζουν ιδιαίτερης σημασίας. Κι αυτό, γιατί χειραγωγούνται από τους μεγαλύτερούς τους και επηρεάζονται πολύ από το περιβάλλον στο οποίο ζουν και μεγαλώνουν.

Χαρακτηριστικά παιδιών 8 και 9 ετών

Κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία που βιώνει χρίζει και την ανάλογη μεταχείριση. Αυτός ο κανόνας χρησιμοποιείται και στη γυμναστική. Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, όμως υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που αντιπροσωπεύουν τις διάφορες φάσεις της ζωής του. Τα παιδιά για παράδειγμα της ηλικίας των 8 και 9 ετών αρχίζουν να εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια της κακής στάσης του σώματός τους. Από πολύ νωρίς επιβάλλεται να γυμνάζονται τα παιδιά με πλούσιο ασκησιολόγιο για την αποφυγή αυτών των προβλημάτων.

Στα παιδιά της ηλικίας 8 και 9 ετών αναπτύσσεται με αργό ρυθμό η καρδιά και οι πνεύμονές τους. Ο σφυγμός τους είναι περίπου 80 με 90 ανά λεπτό. Τα αγόρια και τα κορίτσια της ηλικίας αυτής έχουν ιδιαίτερο ανταγωνισμό μεταξύ τους. Ο γυμναστής οφείλει να το λαμβάνει αυτό ως γνώμονα και να προσαρμόζει τις ασκήσεις και τα παιχνίδια των παιδιών.

Αναπτύσσεται η προσοχή και η αντίληψή τους. Δε νιώθουν τον κίνδυνο και γι’ αυτό τους αρέσουν οι παράτολμες ασκήσεις που έχουν σχέση με την αναρρίχηση και την ισορροπία. Οι ασκήσεις δε είναι καλό να είναι στην αρχή ατομικές, μετά κατά ζεύγη και στο τέλος ομαδικές. Ομαδικές ασκήσεις και ομαδικά παιχνίδια πάντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες του παιδιού. Να υπάρχει ποικιλία και να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατό περισσότερα βοηθητικά γυμναστικά όργανα. Το παιδί επιζητά το διαφορετικό, διότι πλήττει γρήγορα.

Οι μικροί πρωταγωνιστές της ηλικίας των 8 και 9 ετών επιβάλλεται να γυμνάζονται από έμπειρους γυμναστές. Ο γυμναστής είναι ο άνθρωπος που γυμνάζει το παιδί, του μαθαίνει οργάνωση και πειθαρχία. Δυο σημαντικά εφόδια που θα συνοδεύουν το παιδί σε ότι κι αν κάνει στη ζωή του. Ο γυμναστής συμβάλλει κι αυτός με τον τρόπο του στην ψυχική ωρίμανση του παιδιού, στην ψυχοκινητική ανάπτυξή του.

Η αναπτυξιακή ηλικία των παιδιών 8 και 9 ετών είναι μια ηλικία δημιουργίας κι ανάπτυξης. Όλοι, γονείς, εκπαιδευτικοί, κοινωνία οφείλουν να αγκαλιάσουν αυτήν την τρυφερή ηλικία και να πράξουν το καλύτερο για τους μικρούς πρωταγωνιστές μας!

Πηγή: lappa.gr