Συγγραφέας: Αθηνά Ανδρουτσοπούλου Εκδόσεις: Λιβάνης

Με ένα σημειωματάριο στο χέρι, μαμά και κόρη ταξιδεύουν με τη φαντασία τους στα σπίτια έξι διάσημων προσωπικοτήτων, του Κάρολου Δαρβίνου, του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, του Ζίγκμουντ Φρόιντ, της Μαρί Κιουρί, της Βιρτζίνια Γουλφ και του Βίνσεντ Βαν Γκογκ.
Και οι έξι ακολούθησαν το όνειρό τους!
Πώς τα κατάφεραν;
– Είχε και ο Βίνσεντ σημειωματάριο;
– Και βέβαια είχε, λέει η μαμά. Και μάλιστα δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Εκεί ζωγράφιζε προσχέδια των έργων του και κρατούσε σημειώσεις, κυρίως για πράγματα που ήθελε να γράψει στον αδελφό του. Έγραφε γράμματα στον Τέο πολύ συχνά κι έτσι γνωρίζουμε πολλές από τις σκέψεις του.
– Τις στενόχωρες σκέψεις του… φαντάζομαι εγώ.
– Δεν ήταν όλες στενόχωρες, λέει η μαμά. Ο Βίνσεντ, όπως όλοι μας, είχε τουλάχιστον δυο φωνές μέσα του, μια απαισιόδοξη και μια πιο αισιόδοξη. Όταν η μια του έλεγε πως δε θα τα καταφέρει, η άλλη φωνή μέσα του του έλεγε να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια.
– Κι εγώ μιλάω συχνά με τον εαυτό μου. Χαίρομαι που σε κάτι έμοιαζα με τον Βίνσεντ.

Η συγγραφέας, ψυχολόγος αλλά και μαμά Αθηνά Ανδρουτσοπούλου θίγει με διακριτικότητα και χιούμορ οικογενειακά, σχολικά και κοινωνικά ζητήματα, μεταφέροντας με τρόπο προσιτό σε παιδιά της προεφηβείας και πρώιμης εφηβείας, αλλά και στους γονείς τους, έννοιες όπως η διαφορετικότητα, η ισοτιμία, ο σεβασμός στο συνάνθρωπο και ακόμα γνώσεις για τη διατήρηση της ψυχικής ανθεκτικότητας και υγείας.