Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι νοσήματα που μεταδίδονται πρωταρχικά, όπως λέει και το ίδιο το όνομά τους, από τη σεξουαλική επαφή. Αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως και μπορούν να προκαλέσουν στειρότητα, νοσηρότητα και στο τέλος θάνατο. Η μη χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική επαφή, η πλήρης άγνοια για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, η σεξουαλική επαφή με πολλούς συντρόφους, όπως και η αμέλεια στις ιατρικές εξετάσεις, διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μεταδίδονται τόσο με τη σεξουαλική επαφή, όσο και από το αίμα (με τη χρήση μολυσμένης σύριγγας ή μετάγγισης). Μπορεί επίσης να μεταδοθούν και τη μη σωστή αποστείρωση οδοντιατρικών εργαλείων, όπως και από την εγκυμονούσα μητέρα στο παιδί.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι ένας άνθρωπος μπορεί να νοσήσει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ανεξαρτήτως του σεξουαλικού του προσανατολισμού. Έρευνα είχε αποδείξει ότι μετά το 2000, όσοι είχαν νοσήσει από AIDS, ως επί το πλείστον ήταν ετερόφυλοι (το AIDS χαρακτηριζόταν αποκλειστικά ως προνόμιο των ομοφυλόφιλων, κάτι το οποίο δεν ισχύει).

Τα πιο συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι:

  • Από βακτήρια: Η σύφιλη, η γονοκοκκική ουρηθρίτιδα (ή γονόρροια) και η λοίμωξη από χλαμύδια.
  • Από ιούς: ο απλός έρπητας, η λοίμωξη από ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων, το AIDS, η ηπατίτιδα Β και η ηπατίτιδα C.
  • Από πρωτόζωα: η λοίμωξη από τριχομονάδα.
  • Από μύκητες: η λοίμωξη από κάντιντα.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από τους γονείς και το σχολείο θα βοηθήσουν τα παιδιά να αντιληφθούν πόσους κινδύνους ελλοχεύουν οι σεξουαλικές επαφές χωρίς καμία απολύτως προφύλαξη και η παντελής άγνοια για τα σοβαρότερα νοσήματα που μπορεί να τους μεταφέρει ένας μολυσμένος σύντροφος. Είναι απαραίτητο να αντιληφθεί κάποιος ότι πρέπει πάντα να χρησιμοποιεί προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, να παρακολουθείται από γιατρό αλλά και να ενδιαφερθεί να μάθει για την κατάσταση της υγείας του συντρόφου του (αναφερόμαστε πάντα σε άτομα που είναι ενεργά σεξουαλικά).

Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει κάποιος να είναι απόλυτα σίγουρος ότι δε θα κινδυνέψει να νοσήσει από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, είναι να απέχει πλήρως από τη σεξουαλική επαφή. Αν κάτι τέτοιο για τον ίδιο είναι κάτι αδύνατο και δεν το επιθυμεί, τότε είναι καλύτερο να αποκτήσει μία σταθερή, μονογαμική σχέση με ένα σύντροφο. Αυτό θα μειώσει δραστικά την πιθανότητα κάποιος να νοσήσει. Ας δώσουν σημασία όλοι οι άνθρωποι -κυρίως οι έφηβοι, που η σεξουαλική τους αφύπνιση σε εκείνη την ηλικία είναι έντονη- να ενδιαφερθούν και να προστατεύσουν την υγεία και τη ζωή τους. Ας μην τη θυσιάσουν για λίγες στιγμές σεξουαλικής δράσης, δεν αξίζει…

Ο σκοπός του κειμένου είναι να ευαισθητοποιήσει όσο περισσότερους ανθρώπους είναι εφικτό, δεδομένου ότι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στην εποχή μας βρίσκονται σε άνθιση.

Πηγές: el.wikipedia.org | www.hygeia.gr | www.news247.gr

Μαρία Σκαμπαρδώνη
Δημοσιογράφος