Η πρώτη ερωτική σχέση των εφήβων

Η πρώτη ερωτική επαφή είναι μια ιδιαίτερη προσωπική στιγμή που o καθένας μας θα τη θυμάται για πάντα. Κατά συνέπεια ο χώρος, ο χρόνος και το πρόσωπο με το οποίο θα προχωρήσει ένας ή μία έφηβος στην ολοκλήρωση των σχέσεών του, πρέπει να είναι μια απόλυτα προσωπική επιλογή την οποία οι έφηβοι πρέπει εξαρχής να αντιμετωπίζουν σαν κάτι ουσιαστικό.

Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα όσον αφορά στις σεξουαλικές τους εμπειρίες και ιδιαίτερα όσον αφορά στην πρώτη τους φορά. Στα αγόρια, περισσότερο απ’ ότι συμβαίνει με τα κορίτσια, μπορεί να προσλάβει μια χροιά μέτρου του κύρους τους που μπορεί να φθάσει ακόμα και τα όρια του άγχους πως πρέπει να αποδείξουν την επάρκειά τους απέναντι στους φίλους τους και την πέραση που έχουν στο αντίθετο φύλο.

Στα κορίτσια, δεν υπάρχει στον ίδιο βαθμό η ανάλογη πίεση, αλλά περισσότερο φόβος μήπως πονέσουν, εκτεθούν και άλλοι λόγοι που τα κάνουν να είναι πιο επιφυλακτικά απέναντι στην πρώτη τους ερωτική εμπειρία. Η πρώτη επαφή για τα κορίτσια, αποτελεί ένα περισσότερο συναισθηματικά φορτισμένο θέμα απ’ ότι για τα αγόρια.

Κάθε άτομο, ανεξαρτήτως φύλου, έχει τη δική του αίσθηση και στάση απέναντι στη σεξουαλικότητα. Κάποιοι σκέφτονται το σεξ συνεχώς, ενώ άλλοι έχουν μια πιο χαλαρή στάση πως λέει πως «ας έρθει όταν είναι να ‘ρθει». Η πρώτη ερωτική εμπειρία είναι μία μετάβαση ή ένα πρώτο βήμα ανάμεσα σε πολλά άλλα μελλοντικά βήματα στην ερωτική ζωή κάποιου. Ως πρώτη αίσθηση, λοιπόν, είναι πάντα καλό να γίνεται όταν κάποιος αισθάνεται έτοιμος για αυτό ώστε να μπορέσει να την απολαύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όλοι το κάνουν

Πολλοί έφηβοι βιάζονται να ολοκληρώσουν τη σχέση τους με το άλλο φύλο όχι τόσο επειδή αισθάνονται έντονη ερωτική επιθυμία, αλλά επειδή το έχουν ήδη κάνει οι φίλοι και φίλες τους. Αν οι φίλοι των εφήβων έχουν ήδη ολοκληρωμένες ερωτικές σχέσεις, είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσουν σύντομα και οι δικοί σας. Καλό οι γονείς κατά καιρούς να συζητούν το θέμα μαζί τους και να τους εξηγούν ότι η στιγμή που θα ολοκληρώσουν την ερωτική τους σχέση πρέπει να αποφασιστεί αποκλειστικά από τους ίδιους με γνώμονα τα συναισθήματά τους για το σύντροφό τους, αλλά και το αν νιώθουν ότι είναι έτοιμοι. Το αγόρι φαίνεται προθυμότερο να προχωρήσει σε ολοκληρωμένη ερωτική επαφή σε σύγκριση με κάποιο συνομήλικό του κορίτσι. Όμως αυτό δεν ισχύει για όλα τα παιδιά. Κάποια αγόρια δε βιάζονται καθόλου και προτιμούν να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή ή το κατάλληλο πρόσωπο, ενώ αντίθετα κάποια κορίτσια νιώθουν πιο έντονη επιθυμία να δοκιμάσουν και βιάζονται περισσότερο.

Το άγχος των συγκρίσεων

Αγόρια και κορίτσια νιώθουν άσχημα στην εφηβεία όταν αισθάνονται ότι οι συγκρίσεις από το αντίθετο φύλο είναι εις βάρος τους, όταν έχουν λιγότερες επιτυχίες στο άλλο φύλο ή χαμηλότερο ύψος ή μικρότερο πέος ή μικρότερο στήθος, κ.λπ. Για αυτό σημαντικό είναι να προσπαθούμε να απαλλάσσουμε το παιδί από το άγχος αυτών των συγκρίσεων.

Χαρακτηριστικά ερωτευμένου εφήβου

 • Η πρώτη ερωτική σχέση των εφήβων δεν εκφράζει απαραίτητα και τον «πρώτο έρωτα».
 • Μπορεί να περιλαμβάνει ολοκληρωμένες ερωτικές επαφές, αλλά μπορεί και όχι. Περικλείει όμως πάντα το ερωτικό στοιχείο. Η τρυφερή καρδιά των εφήβων αναπόφευκτα νιώθει κάποια στιγμή και το πρώτο σημαντικό ερωτικό καρδιοχτύπι – συνήθως για έναν συμμαθητή ή μία συμμαθήτρια.
 • Οι έφηβοι συνήθως αισθάνονται ευτυχισμένοι όταν είναι ερωτευμένοι. Είναι η πιο όμορφη φάση της ζωής τους και όλα μοιάζουν παραμυθένια.
 • Ο ερωτευμένος έφηβος νιώθει σα βασιλιάς όσο «όλα πάνε καλά» και σα ζητιάνος αν το ταίρι του «παραμελήσει τη σχέση» ή αν υπάρξει κάποια παρεξήγηση με το αγόρι ή το κορίτσι μπορεί να θεωρήσει ότι ο άλλος τον παραμελεί επειδή απλώς έχει να διαβάσει και δε μπορεί να βγει μαζί του για καφέ. Όταν, απεναντίας, «μπορούν να βγουν», όλα είναι όμορφα και θαυμαστά.
 • Οι έφηβοι τροφοδοτούνται από τη σχέση τους με τεράστια ορμή για τη ζωή και αισθάνονται πως έχουν τη δύναμη να επιτύχουν τα πάντα.
 • Πιστεύουν ότι θα είναι για πάντα μαζί. Αποκόπτονται από τους άλλους.
 • Οι ερωτικές σχέσεις λειτουργούν στην εφηβεία συχνά με πολύ κτητικό και απόλυτο τρόπο. Όσο ερωτευμένο κι αν είναι ένα παιδί πρέπει να διατηρεί τις σχέσεις του με άλλους ανθρώπους, να έχει το ζωτικό του χώρο, το προσωπικό του ημερολόγιο, τις προσωπικές του επιλογές κ.λπ.

Προτάσεις / στάση των γονέων για την πρώτη ερωτική σχέση των έφηβων παιδιών τους

 • Προσπαθήστε να δείξετε από νωρίς κυρίως με το παράδειγμα σας αλλά και μέσα από συζητήσεις, πόσο σημαντικό είναι ο καθένας μέσα στη σχέση να διατηρεί την αυτονομία του και να αποδέχεται τη διαφορετικότητα του άλλου.
 • Σε κάποιες περιπτώσεις πιθανόν τα αισθήματα να μην είναι αμοιβαία ή να μην είναι εξίσου ισχυρά και από την άλλη πλευρά. Ίσως ο ένας από τους δυο εκμεταλλεύεται την αδυναμία του άλλου και τον χειραγωγεί συστηματικά. Αν το δικό σας παιδί «κάνει τον άλλον ότι θέλει», αναρωτηθείτε για ποιο λόγο λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. Το ίδιο ισχύει και αν το πρόβλημα είναι αντίστροφο, όταν δηλαδή το παιδί σας είναι εκείνο που φέρεται άβουλα. Διερευνήστε διακριτικά τους λόγους και προσπαθήστε να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή του. Συνήθως τα παιδιά που δέχονται υποτιμητικές συμπεριφορές είναι εκείνα που νιώθουν ότι δεν αξίζουν.
 • Συμβουλεύστε το παιδί σας ότι η σεξουαλική σχέση καλό είναι να προχωρά μόνο όταν το θέλουν και οι δύο. Το παιδί πρέπει να γνωρίζει τα όρια του, να τα θέτει αλλά και να σέβεται όποιο όριο του θέτει ο σύντροφός του. Βοηθήστε τον να δεχθεί πως, αν το αγόρι ή το κορίτσι του δε θέλει να ολοκληρώσει ερωτικά τη σχέση τους, πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία του, όσο δύσκολο κι αν του είναι.
 • Αν έχει αμφιβολίες για το κατά πόσο πρέπει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της ερωτικής σχέσης, ας αναρωτηθεί αν πραγματικά νιώθει έλξη για το ταίρι του ή αν σκέφτεται να ολοκληρώσει τις σχέσεις μαζί του/της μόνο και μόνο επειδή δέχεται πίεση και αισθάνεται ότι ίσως τον/τη χάσει. Αυτό όμως είναι πέρα ως πέρα λάθος. Επίσης πιθανόν να θέλει να ολοκληρώσει επειδή θεωρεί ότι έχουν κάνει το ίδιο οι περισσότεροι συνομήλικοι του/της. Σε αυτή την περίπτωση, εξηγήστε στο παιδί σας ότι αγόρια και κορίτσια πιστεύουν πως το 90% των «άλλων» έχουν ήδη κάνει έρωτα, ενώ στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Ο μύθος όμως ότι «οι περισσότεροι το έχουν κάνει» οδηγεί πολλά κορίτσια και αγόρια σε πράξεις μίμησης προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί.
 • Καμιά φορά οι έφηβοι, αγόρια και κυρίως κορίτσια, συνάπτουν ερωτικές σχέσεις με μεγαλύτερα παιδιά, αλλά το κρύβουν. Οι μεγάλες διαφορές ηλικίας μπορεί να αποτελέσουν πηγή προβλημάτων, γιατί ο ωριμότερος μπορεί εύκολα να κατευθύνει και να χειραγωγήσει το μικρότερο έφηβο.
 • Ο έφηβος καλό είναι να μοιράζεται με το σύντροφό του τις ίδιες βασικές αρχές. Αν αυτό δε συμβαίνει, τότε πρέπει να υπογραμμίσετε διπλά στο παιδί σας τη διαφορά της υγιούς εμπιστοσύνης από την τυφλή εμπιστοσύνη. (Υπάρχουν, για παράδειγμα, έφηβοι που μπλέκουν με ναρκωτικά, επειδή δείχνουν υπέρμετρη εμπιστοσύνη στο σύντροφό τους, δε διανοούνται ότι θα τους κάνει ποτέ κάτι κακό και δοκιμάζουν με το ταίρι τους διάφορες ουσίες. Ο σύντροφος του παιδιού σας μπορεί όντως να μην έχει κακές προθέσεις. Ίσως το ίδιο θεωρεί το χασίς κάτι αθώο. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, δε μετρούν μόνον οι προθέσεις – μετρά κυρίως το αποτέλεσμα).
 • Αν το παιδί σας δε θέλει να μιλήσει για την ερωτική του ζωή, σεβαστείτε το, αλλά αναρωτηθείτε και μήπως κρύβει κάτι και υπενθυμίστε του ότι είστε εκεί να τον ακούσετε όποτε αυτός θελήσει.

Πηγή: internus.gr