Η επιρροή της τηλεόρασης στα μικρά παιδιά

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής, τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να είναι μπροστά στο κουτί, αντιθέτως οι γονείς θα πρέπει να τα ενθαρρύνουν να μιλούν και να παίζουν.

Δεν έχουν βρεθεί επιστημονικές αποδείξεις που να υποδεικνύουν ότι η τηλεόραση και τα παιδικά προγράμματα έχουν κάτι θετικό να προσφέρουν στην ανάπτυξη των παιδιών. Για την ακρίβεια, οι έρευνες υποδεικνύουν ότι η τηλεόραση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ύπνου στα παιδιά.

Περαιτέρω έρευνες έχουν εστιάσει στους τομείς της υγείας που επηρεάζονται από την τηλεόραση, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η καθυστέρηση λόγου και η αποδιοργάνωση του ύπνου. Σύμφωνα με την παιδίατρο Ari Brown που ηγείται των ερευνών και της θέσπισης των κατευθυντήριων γραμμών για τη σχέση παιδιών και τηλεόρασης, η μη δομημένη ώρα παιχνιδιού ενισχύει την κριτική σκέψη την οποία τα παιδιά χρειάζονται για τη μετέπειτα ζωή τους, κατά συνέπεια αυτός ο χρόνος είναι όντως εποικοδομητικός χρόνος.

Επιπλέον, τα παιδιά κάτω των 2 χρόνων δεν έχουν τη διανοητική ικανότητα να κατανοήσουν το περιεχόμενο και το πλαίσιο που υπάρχει στα προγράμματα της τηλεόρασης, ακόμα και όταν αυτά υποστηρίζουν ότι έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τη Brown, όντως είναι διασκεδαστικό και οι άνθρωποι όλων των ηλικιών ελκύονται από την οθόνη άλλα δεν παρέχει καμιά μορφή εκπαίδευσης για τα παιδιά αυτής της ηλικίας.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής πρόσθεσαν και τις τηλεοπτικές συνήθειες των γονέων. Σύμφωνα με τους παιδίατρους όταν τα παιδιά παίζουν στο ίδιο δωμάτιο όπου οι γονείς παρακολουθούν τηλεόραση, αυτό αποτελεί περισπασμό και για τα παιδιά και για τους γονείς γι’ αυτό κρίνετε καλύτερο οι γονείς να προσπαθήσουν να δουν τηλεόραση αφότου τα παιδιά έχουν κοιμηθεί.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 90% των γονέων δηλώνει ότι τα παιδιά παρακολουθούν κάποιο είδος οθόνης ή ηλεκτρονικής.

Σίγουρα για τους γονείς που δουλεύουν σκληρά και θέλουν χρόνο ηρεμίας στο σπίτι η τηλεόραση και ο υπολογιστής αποτελούν μια εύκολη λύση. Για τους γονείς όμως που πραγματικά ενδιαφέρονται για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών θα ήταν πιο συνετό να βρουν πιο εποικοδομητικούς τρόπους με τους οποίους να απασχολούν τα παιδιά.

Επιπλέον, ενώ το παιχνίδι με το παιδί στην αρχή φαντάζει κουραστικό και εξαντλητικό για τους γονείς, από τη στιγμή που θα αρχίζουν να παίζουν και οι ίδιοι θα διασκεδάσουν και θα χαλαρώσουν από τα άγχη της καθημερινότητας.

Αμαλία Λουίζου, ΜΑ
Ψυχοθεραπεύτρια-Οκογενειακή Σύμβουλος
Πηγή: ABC News