Η επιλογή των Γαλλικών ως δεύτερη ξένη γλώσσα

Η γνώση της γαλλικής είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για να επιτύχει κανείς στη σύγχρονη εποχή γιατί γνωρίζοντας κανείς γαλλικά, μπορεί:

  • Να επικοινωνήσει με περισσότερους από 300 εκατομμύρια ανθρώπους
  • σε 45 χώρες, σε 5 ηπείρους, από τον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο μέχρι τον Ειρηνικό ωκεανό, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αμερικανική ήπειρο
  • Να εργαστεί, αυξάνοντας τις επαγγελματικές του ευκαιρίες

Στην Ελλάδα, η Γαλλία είναι από τις πρώτες επενδύτριες χώρες, περισσότερες από 100 θυγατρικές εταιρίες γαλλικών επιχειρήσεων απασχολούν 30 000 άτομα: Εμπορική Τράπεζα–Crédit Agricole, Γενική Τράπεζα–Société Générale, Air Liquide Hellas, Bull Hellas, Fnac, Thalès, Ηρακλής–Lafarge, Accor (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις-τουρισμός), Henninger Hellas – Kronenbourg, ABB Alstom, Renault, Peugeot, Citroën…

Σχεδόν 15% των Ελλήνων καλείται να χρησιμοποιεί τη γαλλική γλώσσα καθημερινά!

Σε όλο τον κόσμο, η Γαλλία είναι η 5η οικονομική δύναμη και τα γαλλικά διεθνής γλώσσα: τα γαλλικά ομιλούνται στις τρεις διοικητικές πρωτεύουσες της Ευρώπης: τις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο και το Στρασβούργο και είναι μία από τις επίσημες γλώσσες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Τα γαλλικά είναι μία από τις δύο επίσημες γλώσσες των Ολυμπιακών Αγώνων και των διεθνών και πολυμερών οργανισμών: Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, ΟΥΝΕΣΚΟ, ΝΑΤΟ, Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, Ερυθρός Σταυρός, Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση, Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού …

  • Να σπουδάσει στη Γαλλία, τον Καναδά, το Βέλγιο, την Ελβετία… …
  • Τα Γαλλικά πανεπιστήμια και οι Ανώτατες Σχολές προσφέρουν στους σπουδαστές περισσότερες από 6.942 ειδικότητες. Τα Γαλλικά πανεπιστήμια είναι δημόσια ιδρύματα και η φοίτηση σε αυτά είναι δωρεάν (πλην των εξόδων εγγραφής).
  • Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έξι από τα δέκα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης στις σπουδές Διοίκησης, Οικονομικών και Μάρκετιγκ, είναι γαλλικά (πηγή Financial Times master management).
  • Να έχει πρόσβαση στις επιστήμες και την τεχνολογία. Πολλές γαλλόφωνες χώρες βρίσκονται στην κορυφή της διεθνούς έρευνας και των τεχνολογικών καινοτομιών : ιατρική έρευνα, τρένα μεγάλης ταχύτητας (ΤGV), Αεροναυτική και διαστημική έρευνα (CNES, Airbus, πύραυλος Ariane, δορυφόρος επικοινωνίας), νανοτεχνολογία, βιοτεχνολογία, γονιδιακή έρευνα, νέες τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας, πυρηνικό πρόγραμμα για την παραγωγή ενέργειας.Στη Γαλλία (Τουλούζη) βρίσκεται το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστήματος.
  • Να μάθει πολύ εύκολα άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες (Ιταλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, κ.τ.λ.).

Η Ελλάδα, από το 2004, είναι χώρα-μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης της Γαλλοφωνίας (OIF), μαζί με άλλες 70 χώρες από όλο τον κόσμο, έπειτα από αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η γαλλική γλώσσα έχει τη θέση της στην εκπαίδευση των Ελλήνων, από το Δημοτικό σχολείο μέχρι το Πανεπιστήμιο. Αλλά και στη Γαλλία σχεδόν 35 000 μαθητές διδάσκονται τα Αρχαία ή Νέα Ελληνικά, αριθμός ρεκόρ στην Ευρώπη!

Τα παραπάνω στοιχεία βασίζονται σε επίσημα δεδομένα Διεθνών Οργανισμών καθώς και σε αποτελέσματα πανεπιστημιακών ερευνών.

Χρυσάνθη Ινάχογλου, Σχολική Σύμβουλος Γαλλικής της Κεντρικής Μακεδονίας