Δαμάσκηνα και βανίλιες

Τα δαμάσκηνα είναι γλυκά, σκούρα καφέ φρούτα που μπορείτε να απολαύσετε κατά τα τέλη του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Φημίζονται για την υψηλή θρεπτική τους αξία, καθώς είναι εξαιρετικές πηγές βασικών μετάλλων όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, νάτριο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο, και πλούσια σε βιταμίνες όπως η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, το φυλλικό οξύ, η θειαμίνη, η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Κ. Αυτές οι βιταμίνες και τα μέταλλα κάνουν τα δαμάσκηνα μια θρεπτική δύναμη που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Οι βανίλιες είναι χυμώδεις καρποί με διαφορετικό σχήμα και μέγεθος, έχουν γλυκιά γεύση και εξαιρετικό άρωμα. Είναι διαθέσιμες προς κατανάλωση από τα τέλη άνοιξης και συγκεκριμένα από τον Μάιο και προσφέρουν εκπληκτικά οφέλη για τον οργανισμό όπως και τα δαμάσκηνα.

Τα οφέλη που προσφέρουν τα δύο αυτά φρούτα όπως και η θρεπτική τους αξία, είναι παρόμοια και θα τα γνωρίσουμε στη συνέχεια.

Τρόπος κατανάλωσης

Οι βανίλιες και τα δαμάσκηνα καταναλώνονται ωμά, σε μαρμελάδα, κομπόστα, χυμό, σε φρουτοσαλάτες αλλά και ως γέμιση σε τάρτες ή ψητά στο φούρνο.

Θρεπτική αξία

Ανά 100 γραμμάρια περιέχουν:

• 46 kcal
• 19,4 γρ. υδατάνθρακες
• 0,7 γρ. πρωτεΐνες
• Ο,3 γρ. λιπαρά

Οφέλη για την υγεία

1. Ανακουφίζουν δυσκοιλιότητα και εντερικές διαταραχές. Τα δαμάσκηνα είναι αναμφισβήτητα τα πιο αποτελεσματικά καθαρτικά τρόφιμα, και συνιστώνται ιδιαίτερα σε άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για την ενεργοποίηση των υγιών κινήσεων του εντέρου που με τη σειρά τους ανακουφίζουν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.

2. Βελτιώνουν το πεπτικό σύστημα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βελτιώνουν σημαντικά την υγεία του πεπτικού συστήματος. Αν έχετε αργό μεταβολισμό, ίσως είναι η λύση για την αύξηση και περαιτέρω ενεργοποίηση του.

3. Δημιουργούν ισχυρότερα οστά. Τα δαμάσκηνα έχουν επαρκείς ποσότητες μετάλλων, όπως ο χαλκός, το μαγνήσιο και το σελήνιο που είναι υπεύθυνα για την ενίσχυση των οστών, καθώς αγωνίζονται για να αποκρούσουν τις ασθένειες των οστών, όπως η οστεοπόρωση.

4. Bελτιώνουν τη μνήμη. Η καθημερινή κατανάλωση, θα ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου και πιο συγκεκριμένα την περιοχή της μνήμης. Έτσι, θα βελτιώσετε τη μνήμη και θα συγκρατείτε περισσότερες πληροφορίες. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε πως βοηθούν να απαλλαγείτε από τις αρνητικές επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών.

5. Βοηθούν στην υγιή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Οι βιταμίνες που υπάρχουν στα φρούτα αυτά είναι ιδανικές για την τόνωση του νευρικού συστήματος και τη λειτουργικότητά του. Τα μέταλλα, όπως για παράδειγμα το κάλιο, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στο να ανταποκριθεί περισσότερο το νευρικό σύστημα στην εγρήγορση και την ταχύτητα της εγκεφαλικής δραστηριότητας.

6. Βοηθούν στη μείωση της όρεξης. Μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το βάρος σας, δημιουργώντας την αίσθηση της πληρότητας. Αυτό συμβαίνει καθώς περιλαμβάνουν πολλές ίνες οι οποίες χωνεύονται αργά από τον οργανισμό και έτσι η όρεξή σας παραμένει ικανοποιημένη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πιθανές παρενέργειες

Αν και είναι νόστιμα και έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, μπορούν επίσης να έχουν μερικές αρνητικές επιπτώσεις όπως:

1. Διαταραχές του πεπτικού συστήματος

  • Αέριο και φούσκωμα
  • Διάρροια
  • Δυσκοιλιότητα όταν η κατανάλωσή τους δε συνδυάζεται με άφθονη πρόσληψη νερού

2. Αύξηση βάρους

Αν η κατανάλωσή τους είναι συχνή και σε μεγάλες ποσότητες χρειάζεται προσοχή στις θερμίδες και τη ζάχαρη, ιδιαίτερα στη μορφή χυμού.

3. Αλλεργία

Περιέχουν ίχνη ισταμίνης, επομένως είναι πιθανό (αν και ασυνήθιστο) να αναπτύξουν αλλεργία σε αυτά. Σε περίπτωση που παρουσιάσετε συμπτώματα αλλεργίας που νομίζετε ότι σχετίζονται με την κατανάλωση τους συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Τα δαμάσκηνα και οι βανίλιες είναι πολύ θρεπτικά φρούτα και μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, ανόργανων συστατικών, ινών και αντιοξειδωτικών. Έχουν αρκετά χαρακτηριστικά που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, όμως απαιτούν μια μικρή προετοιμασία, έτσι ώστε να είναι εύκολο να ενσωματωθούν στη διατροφή σας.

Κάλλια Γιαννιτσοπούλου
Kλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, MBA, SRD
[email protected]