Γυμναστική… ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα
Η γυμναστική είναι ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα το οποίο συμπεριλαμβανόταν τόσο στο πρόγραμμα των αρχαίων όσο και των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Τα αγωνίσματα της Γυμναστικής που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι:
- Ρυθμική Γυμναστική
- Ενόργανη Γυμναστική
- Τραμπολίνο
Η Ρυθμική Γυμναστική πρωτοεμφανίστηκε στο τέλος του 19ου αιώνα, όταν άνθιζε μια καινούργια τάση στη Γυμναστική, μέσα από νέες ιδέες που αναπτύσσονταν για την έκφραση της κίνησης και την καλλιέργεια του ρυθμού, τις οποίες προώθησαν οι Noverre, Delsarte, Bode και Jacques Dalcroze.
Η Isadora Duncan που ήταν η κορυφαία φυσιογνωμία της ρυθμικής γυμναστικής κατέρριψε δόγματα και δημιούργησε νέες μορφές κίνησης, αναπτύσσοντας την τέχνη μέσα από την άθληση.
Η Ρυθμική Γυμναστική εμφανίζεται στην αγωνιστική της μορφή τη δεκαετία του 1940 στην πρώην Σοβιετική Ένωση, ενώ το 1961 αναγνωρίζεται ως άθλημα από τη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμναστικής.
Το Πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής διοργανώθηκε στην Ουγγαρία το 1963. Το 1967 εντάχθηκαν τα ομαδικά αγωνίσματα στο αγωνιστικό πρόγραμμα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στην Κοπεγχάγη.
Σαν επίσημο Ολυμπιακό Αγώνισμα η Ρυθμική Γυμναστική εισήχθη το 1984 στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ το ομαδικό αγώνισμα εισήχθη στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996.
Στη Ρυθμική Γυμναστική συνυπάρχουν η γυμναστική και ο χορός. Ένα καθαρά γυναικείο άθλημα, όπου οι αθλήτριες με συνοδεία μουσικής, ελεύθερης επιλογής, εκτελούν το πρόγραμμά τους χρησιμοποιώντας: σχοινάκι, στεφάνι, μπάλα, κορδέλα, κορίνες. Χάρη, ρυθμός, δεξιότητα, δυναμική κίνηση είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της Ρυθμικής Γυμναστικής, τα οποία υπόσχονται σε χιλιάδες θεατές ένα μοναδικό θέαμα.
Η Ενόργανη Γυμναστική είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων, από τα πιο απαιτητικά το οποίο συνδυάζει δύναμη, ευλυγισία, επιδεξιότητα και εκρηκτικότητα. Βρίσκουμε τις ρίζες της Ενόργανης Γυμναστικής στην αρχαιότητα σε σχετικές απεικονίσεις σε έργα τέχνης τα οποία προέρχονται από τη Μινωική Κρήτη. Ένας συσχετισμός είναι το κυβίστημα που δεν είναι άλλο από μια μορφή ακροβασίας. Σ’ αυτό νεαροί άντρες ντυμένοι με φανταχτερά ρούχα εκτελούσαν ακροβατικές κινήσεις μερικές φορές μάλιστα ανάμεσα σε σπαθιά. Επίσης στα ταυροκαθάψια οι άντρες έπιαναν τα κέρατα ενός ταύρου που έτρεχε, διέγραφαν έναν κύκλο με το σώμα τους και προσγειώνονταν στο έδαφος. Από την εποχή εκείνη μέχρι σήμερα η Ενόργανη Γυμναστική εξελίχθηκε με προτεστάντες τους Γερμανούς GustMuths και Frederick-Ludwig Jahn οι οποίοι τον 18ο αιώνα, ανακάλυψαν εκ νέου το αγώνισμα και το εξέλιξαν. Ο Jahn μάλιστα ανακάλυψε το δίζυγο και το μονόζυγο.
Η Ενόργανη Γυμναστική γνώρισε μεγάλη επιτυχία το 1968 στο Μεξικό με τη Vera Caslavska και το 1972 στο Μόναχο με την Olga Karbut. Το άθλημα ωστόσο έφτασε σε υψηλό επίπεδο αισθητικής το 1976 όταν η Ρουμάνα γνωστή σε όλους μας Νάντια Κομανέτσι πήρε τον απόλυτο βαθμό του 10,00 για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.
Τα αγωνίσματα που περιλαμβάνονται στην Ενόργανη γυμναστική είναι:
Για τους άντρες
- Ίππος με λαβές
- Ασκήσεις Εδάφους
- Άλμα
- Παράλληλοι ζυγοί
- Μονόζυγο
- Κρίκοι
Για τις γυναίκες
- Άλμα
- Ασύμμετροι ζυγοί (Δίζυγο)
- Δοκός Ισορροπίας
- Έδαφος
Η Ενόργανη Γυμναστική είναι αναμφισβήτητα ένα από τα Ολυμπιακά Αθλήματα με πάρα πολλούς οπαδούς, το οποίο καθηλώνει τον θεατή από την αρχή μέχρι τη λήξη του!
Το Τραμπολίνο πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 1800. Την εποχή εκείνη το τσίρκο Χιούζ του Λονδίνου εκτελούσε ένα νούμερο με το όνομα το «άλμα του τραμπολίνο».
Ήταν η πρώτη φορά που ακουγόταν αυτό το όνομα! Το 1900 άρχισε να διαδίδεται ευρέως η χρήση του. Με πρώτο τον Larry Griswold ο οποίος επινόησε ένα αγωνιστικό πρόγραμμα που περιελάμβανε άλματα με τραμπολίνο.
Έτσι κατασκεύασε ένα τραμπολίνο και συγκέντρωσε αθλητές της Ενόργανης Γυμναστικής. Ένας απ’ αυτούς ο George Nissen ίδρυσε την πρώτη εταιρεία συστηματικής παραγωγής τραμπολίνο. Στην Ευρώπη η δραστηριότητα εμφανίζεται τη δεκαετία του 1950.
Το 1964 ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία του αθλήματος και την ίδια χρονιά διοργανώθηκε στο Λονδίνο το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Στην Ελλάδα αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 90 και το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα διοργανώθηκε το 1998.
Το τραμπολίνο αποτελείται από ένα δίχτυ κατασκευασμένο από ανθεκτικό υλικό το οποίο σταθεροποιείται με 120 ελατήρια σε ένα σιδερένιο πλαίσιο. Αυτή η τόσο απλή σχετικά εφεύρεση έχει ξεσηκώσει αθλητές αλλά και μικρά παιδιά που το απολαμβάνουν στα διάφορα Λούνα Πάρκ και τα οποία προπονούμενα σ’ αυτούς τους χώρους ίσως να γίνουν οι μελλοντικοί μας αθλητές.