Γιατί είναι σημαντικό να μαθαίνουμε ξένες γλώσσες

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών αποτελεί επιτακτική ανάγκη για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας και επαγγέλματος. Οι βασικοί λόγοι που μαθαίνουμε μια ξένη γλώσσα είναι για καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες, επικοινωνία με διαφορετικούς λαούς, ταξίδια ή σπουδές στο εξωτερικό, χρήση Διαδικτύου και των ξενόγλωσσων μέσων ενημέρωσης. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που συνήθως μας διαφεύγουν:

1. Διευρύνεται ο κοινωνικός κύκλος

Η γνώση μιας ξένης γλώσσας βοηθάει σημαντικά στην επικοινωνία μας με άλλους ανθρώπους με τους οποίους είναι πιθανό να αναπτυχθούν στενές φιλίες. Άλλωστε τι πιο σημαντικό από το να γνωρίζεις νέους ενδιαφέροντες ανθρώπους που εξελίσσονται σε καλούς φίλους;

2. Γνωρίζεις έναν καινούριο πολιτισμό

Είναι γνωστό ότι η γλώσσα είναι φορέας πολιτισμικών και κοινωνικών στοιχείων, μας μαρτυράει δηλαδή στοιχεία για το λαό από τον οποίο πηγάζει, πράγμα το οποίο μας φέρνει πιο κοντά στις απαρχές της γλώσσας. Αξιοσημείωτο είναι πως σύμφωνα με τις έρευνες των γλωσσολόγων, το πλήθος των επίσημων εθνικών γλωσσών φτάνει περίπου τις 7.000.

3. Διευρύνονται οι πνευματικοί ορίζοντες

Η χρήση μια ξένης γλώσσας μας δίνει τη δυνατότητα να διαβάσουμε ξένη λογοτεχνία κι εφημερίδες, να ακούσουμε ξένη μουσική και να παρακολουθήσουμε ξενόγλωσσα τηλεοπτικά προγράμματα. Επιπλέον, ο ομιλητής έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει με μεγαλύτερη άνεση καθώς οι γνώσεις του στις ξένες γλώσσες κάνουν την επικοινωνία πιο εύκολη. Επομένως, μέσω των ξένων γλωσσών, ο ομιλητής έρχεται πιο κοντά σε νέους λαούς, πολιτισμούς και τρόπους ζωής.

4. Ανοίγονται νέοι δρόμοι για σπουδές στο εξωτερικό

Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση έχει πλήξει πολλά επαγγέλματα και πολλούς κλάδους σπουδών. Πολλοί νέοι επιλέγουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό με σκοπό να παραμείνουν μετέπειτα εκεί βρίσκοντας μια ικανοποιητική και προσοδοφόρα θέση εργασίας.

5. Βελτιώνεις τις ευκαιρίες εργασίας ή καριέρας

Ζούμε σε μια όλο και πιο έντονα παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, όπου οι επιχειρήσεις επεκτείνονται διαρκώς και εξυπηρετούν πελάτες σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσα σε υποψηφίους με τις ίδιες δυνατότητες και σπουδές, περισσότερες πιθανότητες να προσληφθεί στη θέση εργασίας είναι ο γνώστης ξένων γλωσσών. To περιοδικό The Economist, επιπλέον, τονίζει ότι, σύμφωνα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, ο μισός πληθυσμός της Γης θα μιλάει αγγλικά μέχρι το 2050. «Αυτό, ωστόσο, σημαίνει ότι δισεκατομμύρια ανθρώπων δε θα μιλούν αγγλικά και δισεκατομμύρια που παραμένουν χαρούμενα (και πολύ πρόθυμα να ξοδέψουν χρήματα) στη δική τους γλώσσα», καταλήγει το άρθρο. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι η γνώση μια ξένης γλώσσας επιφέρει οικονομικά οφέλη. Ακόμα και αύξηση του μισθού κατά 2% ετησίως!

6. Ταξίδια και γνωριμίες

Τα ταξίδια δε γίνονται απλά για να βγάζεις ωραίες φωτογραφίες και να τις δημοσιεύεις στο Facebook ή στο Instagram ή για να μείνεις μια εβδομάδα σε ένα 5άστερο εκπληκτικό ξενοδοχείο. Ακόμα και οι λίγες ξένες φράσεις που θα μάθεις, θα βελτιώσουν τόσο πολύ τα ταξίδια σου, που όχι μόνο τα χαμόγελα των ντόπιων θα σε προτρέπουν για μια βραδινή έξοδο, αλλά θα σου φέρουν και ευκαιρίες που δε θα περίμενες ποτέ.

7. Ενισχύονται οι νοητικές ικανότητες του εγκεφάλου

Σύμφωνα με έρευνες που δημοσίευσε η αρθρογράφος και καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας Anne Merritt στην εφημερίδα The Telegraph, η εκμάθηση μίας ή και περισσότερων ξένων γλωσσών επιδράει πολύ θετικά στην υγεία του εγκεφάλου παρέχοντας στους ομιλητές ποικίλα οφέλη, μερικά από τα οποία είναι τα εξής:

  • Οι ομιλητές γίνονται πιο έξυπνοι.
  • Ενισχύεται η μνήμη τους.
  • Μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικών νόσων όπως είναι το Alzheimer και η άνοια.
  • Ενισχύεται η νοητική αντίληψη και η παρατηρητικότητα του ομιλητή
  • Βελτιώνεται η ικανότητα των ομιλητών να παίρνουν αποφάσεις γρηγορότερα
  • Βελτιώνεται η ακαδημαϊκή επίδοση όσο σε θεωρητικά όσο και σε πρακτικά μαθήματα

8. Βελτιώνεις την αποφασιστικότητά σου

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Chicago ανακάλυψε ότι όταν οι άνθρωποι μιλούν ξένες γλώσσες, αυτό τους βοηθά να μειώσουν την τάση αποστροφής απώλειας, δηλαδή δε θα δυσκολεύονται πια να λάβουν επιτόπου-αποφάσεις για το μέλλον. Οι δίγλωσσοι, μάλιστα, διαθέτουν περισσότερη αυτοπεποίθηση για τις επιλογές τους, αφού τις σκεφτούν στη δεύτερη γλώσσα και ελέγξουν ότι οι αρχικές τους σκέψεις είναι σωστές. Αυτό σημαίνει ότι αν μάθεις μια ξένη γλώσσα, θα μπορείς να λαμβάνεις σοφότερες οικονομικές αποφάσεις, για παράδειγμα.

9. Αναπτύσσεις αυτοπεποίθηση

Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας είναι μια εξαιρετικά ωφέλιμη εμπειρία, διότι μας επιβραβεύει και ανεβάζει την αυτοπεποίθησή μας σε υψηλά επίπεδα. Καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε τους φόβους και τις αμφιβολίες μας, να μάθουμε περισσότερα για τον εαυτό μας, να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους και να ταξιδέψουμε σε μέρη που δεν είχαμε επισκεφτεί ποτέ. Επιπλέον, τα θετικά σχόλια από τους ντόπιους και η ενθάρρυνσή τους είναι πάντα ένα σημαντικό κίνητρο.

10. Ανάγνωση βιβλίων στην αρχική τους γλώσσα

Αν σου αρέσει να διαβάζεις βιβλία, οι ξένες γλώσσες μπορούν να σου προσφέρουν ένα ξεχωριστό δώρο: την ικανότητα να διαβάζεις τους αγαπημένους σου συγγραφείς στη γλώσσα τους. Οποιαδήποτε μετάφραση, έστω και πολύ καλή, πάντα χάνει κάτι από το αρχικό κείμενο. Για παράδειγμα η Αγκάθα Κρίστι λάτρευε να κάνει παιχνίδια με τις λέξεις πριν τη λύση του εγκλήματος, όπως να παίζει με λέξεις με διπλή σημασία ή με την πολυσημία των αγγλικών λέξεων, παιχνίδια που είναι δύσκολο να αποδοθούν στο μεταφρασμένο κείμενο. Και κάποιοι άλλοι σύγχρονοί της, όπως ο G.K. Chesterton χρησιμοποιεί παιχνίδια λόγου δύσκολα για το μεταφραστή, αλλά και ο Lewis Carroll στο βιβλίο «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» είναι διάσημος για τα παροιμιώδη λογοπαίγνιά του. Τα έργα αυτών των δημοφιλών συγγραφέων έχουν μεταφραστεί σε εκατοντάδες γλώσσες, όμως κάτι από αυτά έχει χαθεί στη μετάφραση.

11. Ταινίες και τραγούδια

Το ίδιο ισχύει και με τις ταινίες. Διαφορετική προφορά, αργκό εκφράσεις, εσκεμμένα λάθη χρησιμοποιούνται για να μας φέρουν πιο κοντά στο πολιτισμικό υπόβαθρο των χαρακτήρων. Όλα αυτά είναι σχεδόν αδύνατον να αποδοθούν σε άλλη γλώσσα, αν και φυσικά οι μεταφραστές κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν.
Φαντάσου ακόμα να μπορείς να καταλαβαίνεις τους στίχους των αγαπημένων σου τραγουδιών, γιατί χωρίς τους στίχους η απόλαυση της ακρόασης των αγαπημένων σου τραγουδιστών είναι μισή.

12. Μεγάλη ηλικία

Υπάρχουν κάποιοι που μαθαίνουν ξένες γλώσσες, ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία, απλά επειδή τους ευχαριστεί και τους ωφελεί η όλη διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης. Θυμηθείτε μόνο το πόσο εξελίσσονται οι δυνατότητες του μυαλού μας ή πόσο ευχάριστα περνάει ο χρόνος του μαθήματος με συζητήσεις πάνω σε επίκαιρα θέματα, παιχνίδια, χρήση τεχνολογίας, κτλ.

Οι Έλληνες και οι ξένες γλώσσες

Αν και δεν έχουμε κατακτήσει ακόμα τα υψηλά ποσοστά γλωσσομάθειας που απαντούμε σε ορισμένες κεντροευρωπαϊκές ή σκανδιναβικές χώρες, βρισκόμαστε ήδη σε καλύτερη θέση, στους σχετικούς πίνακες, από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, τα αγγλικά είναι η πιο δημοφιλής γλώσσα, αφού τη μιλούν -ανεξαρτήτως επιπέδου- περίπου οι μισοί Έλληνες, ενώ με μικρότερα ποσοστά διείσδυσης κινούνται τα γαλλικά και τα γερμανικά. Μικρό είναι το ποσοστό του πληθυσμού που μιλάει την κελαρυστή γλώσσα των γειτόνων μας, τα ιταλικά. Συνολικά, οι Έλληνες που ομιλούν τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα ανέρχονται σε περίπου 50%.

Πολύ ψηλά στη σχετική λίστα γλωσσομάθειας με ποσοστά πάνω από 90% βρίσκονται οι Λουξεμβούργιοι και οι Ολλανδοί, ενώ «κούτσουρα» στις ξένες γλώσσες με ποσοστά κάτω του μετρίου, δηλαδή του 35% επί του γενικού πληθυσμού, είναι οι Ισπανοί, οι Ιταλοί και οι Βρετανοί. Στην Ελλάδα πάνω από 1 εκατ. μαθητές κάθε χρόνο μαθαίνουν τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα, ενώ, όπως είναι γνωστό, τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα ιδιωτικά φροντιστήρια, στα οποία τα παιδιά ξοδεύουν περίπου 5 ώρες την εβδομάδα.